velika prevara

Vijetnamska poslovna žena osuđena na smrtnu kaznu

11.04.2024 u 13:23

Bionic
Reading

Sud u Vijetnamu izrekao je u četvrtak smrtnu kaznu građevinskoj tajkunici Truong My Lan zbog njezine uloge u 12,5 milijardi američkih dolara vrijednoj financijskoj prijevari, najvećoj do sada u toj zemlji, objavili su državni mediji

Njezino suđenje, koje je počelo 5. ožujka i završilo ranije od planiranog, dramatičan je rezultat kampanje protiv korupcije koju je vođa vladajuće Komunističke partije, Nguyen Phu Trong, obećao iskorijeniti.

Lan, predsjednica građevinske tvrtke Van Thinh Phat Holdings Group, proglašena je krivom za pronevjeru, mito i kršenje bankovnih propisa, po državnim medijima.

"Nastavit ćemo se boriti kako bismo vidjeli što možemo učiniti", rekao je član njezine obitelji koji je želio ostati neimenovan. Rekao je da će se Lan žaliti na presudu.

Njezini odvjetnici nisu bili dostupni za komentar.

Po listu The Thanh Nien, 84 optuženika u tom slučaju dobilo je kazne koje se kreću od trogodišnje uvjetne kazne do doživotnog zatvora.

Optuženi su da su izvukli više od 12,46 milijardi američkih dolara iz vijetnamske banke Saigon Joint Stock Commercial Bank (SCB), koju je Lan u biti kontrolirala preko niza posrednika, po istražiteljima. Od početka 2018. do listopada 2022., kada je država sanirala SCB nakon navale štediša, Lan si je prisvojila velike iznose dogovorivši nezakonite zajmove tvrtkama paravanima.