OŠTETIO SPLIT ZA 2,4 MILIJUNA KUNA

Vijećnik 'Pametnog' otkrio kako je Kerum pogodovao sam sebi

27.03.2018 u 12:38

Bionic
Reading

'Gradonačelnik Kerum pogodovao je poduzetniku Kerumu i zloupotrijebio je svoj položaj kako bi njegova vlastita tvrtka uštedjela 2,4 milijuna kuna na štetu gradskog proračuna', optužio je vijećnik stranke Pametno Jakov Prkić na konferenciji za medije posvećenoj problemu gradskog parkirališta neposredno uz Kerumov trgovački centar 'Joker'

Ugovor o njegovom korištenju istječe 16. travnja ove godine, pa je Prkić upozorio gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu da na vrijeme treba donijeti zaključak kojim Grad Split ubuduće ne bi bio oštećen.

Parkiralište uz 'Joker' gradsko je vlasništvo u statusu neizgrađenog zemljišta, pa je bivši gradonačelnik koncem prosinca 2011. godine donio zaključak kojim se njegovo korištenje plaća 15 kuna po četvornom metru, odnosno 61 tisuću kuna. Međutim, pred sam istek mandata u Banovini Kerum je donio novu odluku i cijenu najma za treću i četvrtu zonu smanjio na 5 kuna, pa je za nešto više od četiri tisuće kvadrata od tada plaćao samo 20 tisuća kuna. Rok trajanja ove odluke je pet godina, odnosno do 16. travnja.

Jakov Prkić, gradski vijećnik iz stranke Pametno održao konferenciju Izvor: Cropix / Autor: Josko Ponos / CROPIX

'U petogodišnjem razdoblju Grad Split uprihodio je 2,4 milijuna kuna manje, a tvrtka Joker upravo toliko je uštedjela. Pritom se dobro pazilo da ukupna godišnja vrijednost zakupa ne prijeđe milijun kuna, kako o tome ne bi trebalo odlučivati Gradsko vijeće', kazao je Prkić i pozvao Krstulovića Oparu da cijenu najma vrati na 15 kuna.

'Ako u trećoj zoni prodavač lubenica plaća 100 kuna po kvadratu, a prodavač jelki 167 kuna, onda i trgovački centar može platiti 15 kuna. Lako je Kerumu hvaliti se da je veliki dobrotvor i da se odriče svoje vijećničke naknade, kad samo na ovoj stavci mjesečno uštedi 40 tisuća kuna', dodao je vijećnik Pametnog.