IPAK IZMJENE ZAKONA

Vijeće za građanski nadzor pratit će izliste telefona

13.02.2013 u 20:55

Bionic
Reading

Ministarstvo unutarnjih poslova pripremilo je prijedlog zakonskih izmjena kojima će biti ograničene sporne ovlasti prilikom izlistavanja telefonskih poziva koje je imala policija i koje su izašle na vidjelo u aferi krajem prošle godine, neslužbeno doznaje Večernji list. Najvažnija promjena bit će uvođenje nadzora nad izlistima telefona Vijeća za građanski nadzor

Na tom su rješenju nakon izbijanja afere inzistirale nevladine organizacije, pravni i telekomunikacijski stručnjaci, no u tom će vijeću, kako navodi Večernji list, morati sjediti sigurnosno provjerene osobe koje će morati čuvati tajnost podataka s kojima će se susretati. Njima će, naime, biti omogućen i ulaz u podatke pohranjene u Operativno-tehničkom centru za nadzor telekomunikacija, a te će podatke moći uspoređivati s podacima koje dobiju od policije.

Upravo bi svijest o civilnom nadzoru policajce trebala odagnati od zloporaba i zadiranja u tuđu privatnost, a policija neće biti onemogućena u brzom djelovanju u dobivanju podataka neophodnih u hitnim situacijama.

Za izlistavanje telefonskih poziva bit će precizno definirano u kojim situacijama će policija moći od Operativno-tehničkog centra za nadzor telekomunikacija tražiti ispise kontakata određenih telekomunikacijskih adresa. Sve će to biti ograničeno na iznimne slučajeve, odnosno kad policija nema alternativne mogućnosti na raspolaganju radi otklanjanja neposredne opasnosti i žurnog traganja koje iziskuje hitno postupanje. Večernji list doznaje kako će u tome slučaju takvu policijsku akciju u roku od 24 sata morati potvrditi načelnik policijske uprave ili osoba koja ga zamjenjuje.


Kad su tzv. prikrivene radnje u pitanju, a to su motrenje, pratnja, klopka, o njima bi u roku od 48 sati trebali biti obaviješteni ravnatelj policije i glavni državni odvjetnik.

Na kraju, predviđeno je i registriranje prepaid kartica, na što su teleoperateri već i obvezani presudama Upravnog suda, ali na što je upozoravao i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić navodeći kako se 61 posto izlista radi, jer se ne zna tko je vlasnik broja. Upravo su prepaid kartice omiljene u kriminalnom miljeu.