SUMORNA GODINA

Vijeće Europe i SAD žestoko po Hrvatskoj zbog korupcije

03.05.2018 u 13:50

Bionic
Reading

Antikorupcijsko tijelo Vijeća Europe (GRECO) u izvješću objavljenom u četvrtak upozorava na nazadovanje u borbi protiv korupcije, pri čemu posebno izdvaja Rumunjsku, Poljsku i Grčku, dok je Hrvatska navedena kao jedna od osam zemalja s najvećim brojem neprovedenih preporuka toga tijela s ciljem jačanja kapaciteta za borbu protiv korupcije

GRECO, sastavljen od 48 država članica Vijeća Europe i SAD-a, od svog osnutka 1999. prati usklađenost organizacijskih standarda na području borbe protiv korupcije i u tom smislu posjećuje države članice i priprema evaluacijska izvješća koja uključuju ciljane preporuke svojim članicama kako bi osnažile kapacitete u borbi protiv korupcije.

"Prošla godina je bila jedna sumorna godina u borbi protiv korupcije", izjavio je predsjednik GRECO-a Marin Mrčela, potpredsjednik Vrhovnog suda RH.

Mrčela upozorava kako su mnoge optužbe za korupciju i nečasne radnje u javnim i privatnim institucijama "poljuljale povjerenje ljudi".

"Suce se smjenjivalo ili zatvaralo, a potkopavao se neovisan i nepristran rad mnogih tužitelja. Izborne kampanje okaljane su optužbama za korupciju, a novinari koji su istraživali korupciju su zatvarani, ubijeni ili ih se nastojalo utišati", istaknuo je Mrčela.

GRECO je u svom izvješću prozvao Grčku, koja je početkom ožujka pozvana da što hitnije ostvari "vidljiv napredak" na području borbe protiv korupcije.

Alarm je oglašen i zbog stanja u Rumunjskoj i Poljskoj gdje su reforme pravosuđa izazvale veliku zabrinutost te postoji bojazan od negativnog utjecaja na neovisnost sudstva.

  • +4
Sjednica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije za suzbijanje korupcije Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Također je oštro prozvana Parlamentarna skupština Vijeća Europe za čije zastupnike, neke od njih, postoji "velika sumnja" da su tijekom više godina lobirali u korist vlastodržaca u Bakuu u zamjenu za novac ili plaćanje u naturi. Neovisna istraga je pokazala da se radi o zastupnicima iz zemalja koje zapravo imaju drukčije, vrlo visoke antikorupcijske standarde, poput Njemačke.

"S obzirom na brojne optužbe za korupciju u 2017. u velikom broju država i institucija (...) ne možemo stoga reći da je ostvaren napredak u borbi protiv korupcije", rekao je Mrčela.

Što se Hrvatske tiče, ona se u izvješću navodi kao jedna od osam zemalja s najvećim apsolutnim brojem neprovedenih ciljanih preporuka. Na toj listi prva je Belgija s 12 neprovedenih mjera, a slijede Azerbajdžan (6), Luksemburg (6), Makedonija (6), Hrvatska (5), Irska (5), Latvija (5) i Poljska (5).

Hrvatska je nakon Belgije (63,2 posto) i Irske (45,5 posto) treća na listi zemalja s najvećim omjerom neprovedenih mjera (41,7 posto). Na listi zemalja s djelomično provedenim preporukama ili uopće ne provedenim preporukama zauzima osmo mjesto sa 75 posto. Gore od nje su Belgija i Španjolska sa 100 posto te Albanija (90%), Makedonija (84,2%), Danska (83,3%), Francuska (81,8%) i Litva (76,9%).

Glede učinkovitosti mjera u cilju prevencije korupcije među parlamentarcima, sucima i tužiteljima, Hrvatska je sa 66,7 posto svrstana među zemlje s velikim omjerom neprovedenih preporuka za saborske zastupnike. Taj je postotak vrlo visok u Belgiji (87,5%) i Poljskoj (83,3%).

Belgija, Francuska i Španjolska nisu do sada u potpunosti implementirale niti jednu od preporuka GRECO-a koje se odnose na suce i tužitelje. Odskaču također Irska (83,3% neprovedenih preporuka), Albanija (80%), Makedonija (80%), Hrvatska (66,7%). Litva (62,5%) i Luksemburg (61,5%).