BIVŠA ŽUPANICA NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI

Četiri godine od uhićenja počinje suđenje nekoć moćnoj Marini Lovrić Merzel. Ovo su sve njezine afere

07.03.2018 u 06:58

Bionic
Reading

U kasne večernje sate 1. travnja prije gotovo četiri godine djelatnici policijskog USKOK-a pokucali su na vrata tada moćne SDP-ovke, sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel. Obruč oko nje stezao se mjesecima, isplivalo je nekoliko afera, tadašnja SDP-ova vlast bila je ozbiljno poljuljana padom moćne županice koja je bila privatno povezana sa stranačko-političkom kremom. Merzel se od tada povukla iz javnosti, zaposlila u Jadranskom osiguranju, a u četvrtak bi se trebala pojaviti na Županijskom sudu u Zagrebu, kada joj počinje suđenje

Tog 1. travnja 2014. u svom je domu na sisačkom Zelenom brijegu uhićena Marina Lovrić Merzel. Kao i svako uhićenje gospodarskih ili političkih moćnika, fotoreporteri su spremno dočekali kadrove nekad moćne, uvijek pomno dotjerane županice kako u pratnji djelatnika PNUSKOK-a bez šminke na licu napušta svoj dom.

Uhićenje je bilo vrhunac višemjesečnih optužbi koje su pljuštale sa svih strana. Nagomilalo se toga puno: od optužbi da je napravila liposukciju na teret HZZO-a, koja je kasnije odbačena, priča o skupocjenim darovima plaćenim službenim karticama, privatnih slavlja plaćenih iz javne kase, optužbi za pogodovanje poduzetniku Željku Žužiću i muljanja sa zgradom sisačke Hitne pomoći Doma zdravlja do optužbi za pogodovanje vlastitom suprugu, mito, pranje novca…

Ono što se više mjeseci prije njezinog uhićenja provlačilo po medijima dobilo je svoju potvrdu u optužnici. Merzel će se tako morati braniti na nekoliko frontova jer joj se na teret stavlja niz kaznenih djela.

Svi grijesi Marine Lovrić Merzel

Tu je, prema optužnici, neosnovano plaćanje honorara od pet tisuća kuna mjesečno brojnim savjetnicima, čime je županica kupovala političko zaleđe, na što je potrošila šest milijuna kuna. S prijateljima i rodbinom sklapala je ugovore o djelu za poslove koji nikada nisu izvršeni jer Županija za njima nije imala potrebe, čime je proračun oštećen za više od 600 tisuća kuna.

Optužena je i za primanje mita od poduzetnika Željka Žužića. Naime Županijska skupština odlučila je kako će prodati većinski udio Županije u društvu Ceste Sisak. Tu u priču ulazi moćan velikogorički poduzetnik Žužić koji županici daje 100 tisuća eura mita kako bi omogućila da te udjele kupi baš on.

  • +7
Djelatnici PNUSKOK-a uhitili županicu Marinu Lovrić Merzel Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk

Pogodovanjem Žužiću oštećena je jedna tvrtka koja je zbog toga tužila Županiju, pa se Lovrić Merzel s tom tvrtkom nagodila, a Županija je isplatila 200 tisuća kuna kao naknadu štete.

No tu nezakonitosti ne staju. Kako bi prikrila da je od Žužića dobila mito, taj je novac 'oprala'. Sa svojim nećakom Daliborom Rožankovićem kupila je od tog novca stan u Zadru za 680 tisuća kuna i upisala ga na njegovo ime, a ostatak novca utrošila je na uređenje te nekretnine.

ODVJETNIK LOVRIĆ MERZEL

Prodanović: Čeka nas dug put

Odvjetnik Marine Lovrić Merzel, Čedo Prodanović, za tportal je kratko najavio što očekuje od suđenja. 'Kao i kod svakog drugog predmeta, ovo je tek početak. Sigurno će trajati dulje vrijeme, jer takvi predmeti ne mogu brzo završiti. Mi smo spremni za raspravu, čeka nas dug put', kazao je.

Drugi krak optužnice usmjeren je na kupnju nekretnine za potrebe Zavoda za hitnu medicinu. Naime, iako je Županijska skupština donijela odluku o gradnji Zavoda za hitnu medicinu na lokaciji Jodnog lječilišta u sklopu Opće bolnice Sisak, Lovrić Merzel je to posve ignorirala jer je imala u igri drugi angažman. Dogovorila se tako s Bernardom Popecom da Županija kupi njegov autosalon kako bi na tom mjestu niknuo Zavod za hitnu medicinu. I tako je Županija kupila od Popeca autosalon za 9,8 milijuna kuna, prenamjena prostora koštala je još 1,4 milijuna, a u istrazi je ustanovljeno kako nije riječ o stvarnoj cijeni. U optužnici se govori da je stvarna cijena te nekretnine bila 5,6 milijuna, a da je županica ostvarila nepripadajuću imovinsku korist od 4,1 milijun kuna te da je Županija oštećena za 5,7 milijuna.

  • +2
Odgođeno suđenje bivšoj sisačkoj županici Marini Lovrić Merzel Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ako je suditi prema optužnici, Lovrić Merzel koristila je Županiju kao svoju tvrtku i vlastiti bankomat. Crte između privatnog i javnog novca nije bilo pa je tako po nalogu Lovrić Merzel Županija od 2005. do 2013. pokrivala troškove privatnih ručkova, proslave rođendana, a čak je i kupovinu špeceraja obavljala na račun Županije. Uz te naloge, peglala je službenu karticu za konzumaciju hrane i pića te za gorivo. Sve to naravno - za privatne potrebe.

Na sudu će se Lovrić Merzel morati braniti i od optužbi da je i svoju svadbu organizirala nezakonito. Tereti je se da je 2009. od voditelja Uprave Hrvatskih šuma, Podružnice Sisak, Zvonka Rožića tražila da se njegovi djelatnici upregnu oko njezine svadbe održane u lugarnici Hrvatskih šuma u šumi Brezovica nedaleko od Siska. Prekovremeni rad djelatnika Hrvatskih šuma, koji su preko noći postali organizatori vjenčanja, nije naplaćen od mladenaca, već je odrađen na trošak Hrvatskih šuma.

Početak pada županice čiji su apetiti premašili njezinu županiju

Iako se o spornim poslovima, njezinoj rastrošnosti (naručila je Audi A6 s kožnim sjedalima vrijedan 430 tisuća kuna) i činjenici da je privatizirala Županiju šaputalo znatno ranije, istraga protiv nje pokrenuta je nakon što je njezina nekadašnja pročelnica kabineta Jasmina Jovev gostovala u emisiji 'Nedjeljom u 2'.

  • +3
Marina Lovrić Merzel s Linićem u Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Mediji su pokretanje istrage protiv Lovrić Merzel nazvali labuđim pjevom tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića s obzirom na to da mu je ovaj slučaj bio jedan od zadnjih na toj funkciji. Pad Marine Lovrić Merzel potresao je i tadašnju vladu Zorana Milanovića.

Naime nije tu riječ tek o županici jedne od najsiromašnijih županija, već o osobi čiji su kućni prijatelji u tom trenutku bila dvojica ministara, Slavko Linić, koji joj je bio i vjenčani kum na spornom šumskom vjenčanju, i Mirando Mrsić. Sama Lovrić Merzel hvalila se prijateljskim odnosima i s tada aktualnim predsjednikom RH Ivom Josipovićem.

Štura biografija i nepoznati detalji

Županica je postala 2005., kada na toj funkciji smjenjuje poznatog HDZ-ovog župana Đuru Brodarca. U prvom mandatu koalirala je sa SDSS-om, a zamjenica joj je bila HSS-ovka Marijana Petir. U drugom mandatu sisačka županica osvaja vlast uz pomoć HSP-a, što najbolje govori o njezinom pragmatizmu i snalažljivom plivanju u političkim vodama.

O aferama Lovrić Merzel počinje se šuškati tek tijekom drugog mandata, no u to vrijeme počinje i širenje njezine društveno-interesne mreže izvan granica županije kojoj je na čelu. Uz moćne prijatelje, 2012. postaje i članica Predsjedništva SDP-a.

  • +7
Marina Lovrić Merzel Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk

Prije nego je zasjela na čelo Sisačko-moslavačke županije upravljala je 'poslovnom jedinicom Čazmatransa u Sisku', kako piše u njezinom šturom životopisu koji otkriva da je diplomirala tek 2003. godine i to na Fakultetu prometnih znanosti. 'Bavi se analitikom gospodarstva u cjelini te pojedinih gospodarskih grana. Sisačko-moslavačka županica želi pokrenuti razvoj ne samo onih područja gospodarstva koja daju najbolje i najbrže rezultate, nego od regionalne i lokalne samouprave stvoriti servis na usluzi svim građanima', stajalo je na stanicama Županije tijekom njezine vladavine.

Optužbe će pokušati odbaciti na suđenju koje počinje u četvrtak 8. ožujka. 'Živi čovjek sve izdrži. Jedino mjesto na kojem ću dokazivati svoju nevinost je sud', kazala je nekoć moćna županica nakon što je krajem ljeta 2014. poslije pet mjeseci izašla iz pritvora u Remetincu.