slobodni govori

Vidović Krišto: PPD strelovito raste jer mu pogoduje sustav države

12.05.2022 u 15:13

Bionic
Reading

Nezavisna zastupnica Karolina Vidović Krišto ustvrdila je u četvrtak da je HEP prošle godine zaključio štetni ugovor s tvrtkom Prvo plinarsko društvo (PPD) i da je PPD doživio streloviti poslovni uspon jer mu "pogoduje sustav države"

Vidović Krišto je u slobodnom govoru u Saboru podsjetila da je nedavno portal Net.hr potanko opisao kako je HEP, pod vodstvom Frane Barbarića, osobnog prijatelja premijera Andreja Plenkovića, prošle godine zaključio štetni ugovor s PPD-om. HEP je platio 51 milijun kuna više nego što je mogao ishoditi po prethodnom natječaju koji je, kazala je, Barbarić poništio bez ikakvog objašnjenja. No, sedam dana nakon sklapanja ugovora s PPD-om Barbarić je ponovno mijenjao ugovor na štetu HEP-a u segmentu dinamike plaćanja.

"HEP je novom ugovornom odredbom, koja je bila protivna natječajnim kriterijima, umjesto mjesečne dinamike plaćanja prihvatio isplatiti PPD-u cjelokupni iznos od 737 milijuna kuna i to avansno, što nikako nije uobičajen poslovni odnos", rekla je. PPD je 2011. imao 53 milijuna kuna prihoda, da bi 2021. godine prihod skočio na 20,9 milijardi kuna, što je moguće jedino ako tome pogoduje sustav države, tvrdi Vidović Krišto. PPD je 2011. bio samo jedna od tvrtki na tržištu, a strelovit uspon kreće 2012. kada "dobiva zaštitnika u Ivanu Vrdoljaku koji je tada postao ministar gospodarstva". Od PPD-a u tom trenutku plin počinju kupovati tvrtke koje su pod nadzorom države - HEP, Petrokemija i dr.

"U međuvremenu PPD je našao zaštitnika u Plenkoviću, koji PPD preporuča različitim međunarodnim asocijacijama, na zgražanje naših europskih partnera", rekla je Vidović Krišto.

>>> Na izjave Karoline Vidović Krišto reagirali su iz Prvog plinarskog društva (PPD), a njihovo reagiranje možete pročitati ovdje.

Ružica Vukovac (Klub Za pravednu Hrvatsku) upozorila je na nanošenje štete općinama i gradovima u postupku utvrđivanja infrastrukturnog operatera i visine naknade za pravo puta pred Hrvatskom regulatornom agencijom za mrežne djelatnosti (HAKOM). Usvajanje predloženih izmjena Pravilnika o potvrdi i naknadi za pravo puta imalo bi za posljedicu da naknade koje općine i gradovi primaju na godišnjoj razini budu čak tri puta manje. Odnosno, ustvrdila je, jedinice lokalne samouprave godišnje bi dobile 150 milijuna kuna manje.

Ante Kujundžić (Klub Mosta) govorio je slučaju dočasnika 3. bojne 4. gardijske brigade Mislava Patrlja, koji je bio pozvan na obavijesni razgovor u policiju jer je na svom facebooku sa katoličkog stajališta napisao komentar vezan uz tekst iz jednih dnevnih novina o prizivu savjesti. Kujundžić je upitao gdje je tu sloboda govora ako vjernik i kršćanin ne smije pristojno iznijeti svoj stav.