usijana atmosfera

Peović: Pravo na pobačaj uvrstiti u Ustav kako se zakoni ne bi različito interpretirali

11.05.2022 u 12:24

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Katarina Peović u ime Kluba zastupnika HSS-a i RF-a pozvala je u srijedu da se pravo na pobačaj ponovno uvrsti u Ustav kako se zakoni ne bi različito interpretirali

„Da je u hrvatskom Ustavu pravo na pobačaj, teže bi bilo interpretirati zakone na načine na koji Vili Beroš danas interpretira zakone”, kazala je Peović i pozvala zastupnike da se ujedine oko zahtjeva ženskih udruga da se pobačaj vrati u Ustav.

Vidimo da se zakoni krše bez obzira što su jednoznačni, iako su jasno određeni slučajevi kada se pobačaj može napraviti i nakon 10. tjedna trudnoće, dodala je Peović i ocijenila kako se "ne može amnestirati uloga crkve u retradicionalizaciji".

„Ono što tražimo je da se javnozdravstveno pitanje pobačaja postavi kao političko pitanje i da se utvrdi da je toliko veliki broj prizivača savjesti koji dovode do situacije uskraćivanja prava na pobačaj pitanje koje je došlo i potencirano od crkve”, poručila je Peović u govoru na slobodnu temu.

Na njezino izlaganje reagirao je nezavisni Hrvoje Zekanović pokazujući mali model djeteta kakvog je, kako je kazao, nažalost dozvoljeno ubiti u Hrvatskoj.

Glavašević: Orbanovi mokri snovi o hrvatskim zemljama

Bojan Glavašević u ime Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka obrušio se u slobodnom govoru na ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana zbog njegove izjave „ brat uz brata, Mađar uz Hrvata”.

Kazao je da izjave „klauna od ministra” govore o njegovoj „stupidnoj neinformiranost” o povijesti i odnosima Mađarske i Hrvatske.

Viktor Orban nikada nije vodio ni prijateljsku, ni bratsku politiku prema Hrvatskoj, naprotiv odbio je izručiti Hernadija, sustavno je uništavao i osiromašio INA-u, a njegovi mokri snovi o hrvatskim zemljama nisu apsolutno ništa novo, čovjek ima kartu velike Mađarske u uredu”, ustvrdio je Glavašević.

„Pitanje je zašto Andrej Plenković šuti, a zašto Grlić Radman kad već mora pričati bulazni i ponavlja mađarsku propagandu? Zašto HDZ vodi mađaronsku politiku?”, kazao je Glavašević i zaključio da takva „beskarakterna, autokolonijalna i sluganska politika” direktno šteti građanima Hrvatske.

Boris Lalovac (Klub zastupnika SDP-a) upozorio je na nastavaka inflacije te predložio da Vlada u rebalansu proračuna predvidi sredstva i za „inflacijski dodatak” koji bi se za umirovljenike isplatio na jesen. Godišnje bi to iznosilo oko 500 milijuna kuna koliko mjesečno zdravstvo stvara dugove, to je politička odluka, poručio je.

Silvano Hrelja (Klub zastupnika HNS, HSU i nezavisnih zastupnika) pohvalio je pak odluku Vlade o energetskom dodatkom i otkrio da će isplata početi 13. svibnja u povodu stote godišnjice Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.