parlamentarno nasilje

Vidović Krišto pisala Jandrokoviću: Turudić je kompromitirana osoba

30.01.2024 u 13:51

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto (OIP) poslala je u utorak pismo predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću u kojem ga optužuje za "parlamentarno-proceduralno nasilje” jer sprečava da matični saborski odbor ispita Ivana Turudića, kandidata za glavnog državnog odvjetnika

Spriječiti da matični saborski odbor ispita kandidata za glavnog državnog odvjetnika jest otvoreno proceduralno nasilje, ali i onemogućavanje rada i obavljanja ustavnih zadaća Hrvatskog Sabora, poručuje Vidović Krišto u pismu.

Iako je Turudić prije otprilike dva tjedna ispitan pred saborskim Odborom za pravosuđe zajedno sa svim ostalim kandidatima, Vidović Krišto smatra kako natjecatelji nisu isto što i od vlade službeno predloženi kandidat.

„U potpunosti je jasno da Vi kao i Vaši saveznici, u ovom slučaju SDP i njegov predsjednik Odbora za pravosuđe Mišel Jakšić oduzimate pravo hrvatskim građanima na transparentnu i odgovornu državnu vlast”, poručuje zastupnica.

Turudić je kompromitirana osoba s ozbiljnim indicijama da je sam dio korupcionaških struktura, a sprečavanjem rasprave u Saboru pokušava se taj skandalozni čin provući u što većoj tišini, dodaje.

Navodi kako je Turudić bježao autom od policije, nije se odazivao pozivu prekršajnog suda i organizator je opstrukcije u slučaju štete koju je imala Hrvatska poštanska banka u aferi „Bankomat“.

"Ivan Turudić po elementarnim standardima demokratske Europe uopće ne bi mogao biti u sustavu pravosuđa, a Vi ga namjeravate postaviti za čelnog čovjeka državnog odvjetništva, kako biste 'cementirali' nepravdu, korupciju te opće bezvlašće u Hrvatskoj”, napisala je predsjedniku Sabora Vidović Krišto i najavila da će o svemu obavijestiti relevantne hrvatske partnere u Europskoj uniji.