'trebao sam to prešutjeti'

Vidović jučer dao neobično objašnjenje SDP-ovog poraza u Lici, no danas je reterirao

13.03.2019 u 13:03

Bionic
Reading

Nakon što je jučer začudio izjavom u kojem je naveo razloge za teški potop SDP-a na izborima u Ličko-senjskpj županiji, politički tajnik te stranke Davorko Vidović danas je ipak malo reterirao

'Da se i starom vuku s medijskim iskustvom može omaknuti, kod davanja izjava, potvrdio sam i sam, spominjući usput, u obraćanju medijima nakon Predsjedništva SDP, nešto što je spomenuto na sjednici, ali što nije trebalo i javno komunicirati i što sam morao pretpostaviti da će se izvući iz konteksta i što će biti dominantno u izjavi', napisao je Vidović na Facebooku.

Pojasnio je kako je u jučerašnjoj izjavi kao razloge poraza naveo i loše stanje u ličko-senjskom SDP-u, ali i revolt birača SDP-a 'načinom na koji su ti izbori isprovocirani – sukobom raznih klijentelističkih HDZ-ovih frakcija oko podjele plijena (NP Plitvice i zapošljavanje na desetak tisuća radnih mjesta u javnim i državnim ustanovama i poduzećima)', zbog čega su birači rezignirali i apstinirali.

'Usput: spomenute su i izjave nekih naših bivših glasača da će radije dati glas Milinoviću, samo da spriječe pobjedu HDZ-a nego strankama za koje vjeruju da nemaju ozbiljne šanse za uspjeh. I TO JE ONO ŠTO SAM MOGAO I TREBAO PREŠUTJETI. Tim više što osobno to niti smatram da je to razlog poraza, niti mislim da se to dogodilo, pogotovo ne u masovnijem obliku. TOČKA'', poručio je Vidović.

Podsjetimo, analiza rezultata prijevremenih izbora i u Ličko-senjskoj žuapniji, ali i Ogulinu, Iloku i Davoru bila je jedna od tema jučerašnje sjednice Predsjedništva SDP-a. Vidović je nakon nje u izjavi novinarima naveo nekoliko razloga za poraz SDP-a u Lici.

Kazao je kako su sve liste na izborima u toj županiji zapravo bile HDZ-ove, pa i ona koju je predvodio gradonačelnik Novalje i ona koju je predvodio gradonačelnik Gospića. 'Specifičnost tih izbora je u tome da je veliki dio glasača SDP-a na neki način iskazao svoj revolt neizlaskom i ne htijući sudjelovati u toj klijentelističkoj lakrdiji u kojoj su se te frakcije borile za podjelu plijena i raspodjelu desetak tisuća radnih mjesta u javnim službama, što je bio jedini motiv kampanje koja se odvijala', kazao je Vidović.

Naveo je i loše stanje u SDP-ovoj organizaciji kao i podatak da SDP nikada nije dobro stajao u toj županiji. No, iznio je i tezu da su SDP-ovi birači glasali za Darka milinović i to iz revolta prema HDZ-u. Na pitanje znači li to da SDP-ovi birači radije biraju Milinovića nego SDP-ove kandidate, Vidović je odgovorio da govori načelno o čemu su spekulirali i razgovarali.

'Razgovarali smo koji su sve razlozi zbog kojih su ljudi mogli odlučiti da ne izađu na izbore i jesu li mogli iz revolta prema HDZ-u naši glasači mogli kalkulirati da je možda glas za SDP, koji nije imao ozbiljnih izgleda, bačen i da je možda isplativije ići kontra HDZ-a tako da se podrži onaj koji je najuvjerljiviji. To je bila borba između Milinovića i HDZ-a pa su se oni opredijelili dati podršku Milinoviću. To je jedna od mogućnosti', rekao je jučer Vidović.