bez ijednog vijećnika

SDP doživio totalni potop u Lici, pala i prva ostavka

11.03.2019 u 07:37

Bionic
Reading

Iako će prvi test za SDP pod vladavinom Davora Bernardića biti europski izbori, već jučerašnji rezultati na izborima u Ličko-senjskoj županiji potvrdili su da je SDP u silaznoj putanji. Naime, u Lici je SDP doživio pravi potop i nije uspio osvojiti nijedno vijećničko mjesto

SDP je sinoć na društvenim mrežama slavio svoju pobjedu u Ogulinu, u kojem već ima gradonačelnika, no vrh stranke nije spominjao katastrofalne rezultate u Ličko-senjskoj županiji.

U HDZ-ovom bastionu, u Ličko-senjskoj županiji, SDP ni do sada nije bio jedan od glavnih igrača te je na izborima 2017. osvojio tri vijećnička mjesta. Međutim, na jučerašnjim izborima nisu uspjeli prijeći ni prag.

SDP je osvojio svega 851 glas (3,9 posto), dok je prije gotovo dvije godine dobio glasove 2650 birača (10,5 posto).

Stoga niti ne čudi to što su već stigli prvi zahtjevi za ostavkama. Među njima je i onaj saborskog zastupnika Željka Jovanovića, koji je za neuspjeh SDP-a prozvao šefa županijske organizacije i dojučerašnjeg vijećnika Tomislava Zrinskog.

'Građani Ličko-senjske županije pokazali su što misle o Tomislavu Zrinskom, čovjeku koji je na Glavnom odboru SDP-a zatražio suspenziju Peđe Grbina, Siniše Hajdaša Dončića, Mihe Zmajlovića i Vedrana Babića jer 'svojim radom nanose štetu SDP-u'. Epski neuspjeh SDP-a na današnjim izborima u Ličko-senjskoj županiji zahtijeva trenutačnu ostavku Tomislava Zrinskog na sve funkcije u SDP-u!', poručio je Jovanović.

'Sramotan rezultat u Ličko-senjskoj županiji uz istovremenu briljantnu pobjedu u Ogulinu potvrđuje da je sve na nama. I čestitke za pobjedu i odgovornost za sramotne poraze. Tomislav Zrinski ne može ostati ni na čelu županijske organizacije SDP-a Ličko-senjske županije, ni u Glavnom odboru SDP-a, nijednu sekundu, jer je nikad gorim rezultatom na ovim izborima, na kojima SDP nije prešao ni izborni prag, nanio nepopravljivu štetu SDP-u', smatra Jovanović.

Na loš rezultat osvrnuo se i Peđa Grbin. 'Nažalost, rezultati u Lici nisu takvi: 851 glas i 3,95 posto. Samo za podsjetnik - 2013. imali smo 5242 glasa i 22,08 posto. E da se samo predsjednik ŽO-a u Lici bavio svojom organizacijom, a ne suspendiranjem i izbacivanjem kolega', napisao je na Twitteru.

Šef ličko-senjskog SDP-a podnio ostavku

Nije dugo trebalo da zahtjevi budu usvojeni i da zbog rezultata padne prva ostavka. Na nju se odlučio upravo Tomislav Zrinski.

'SDP na izvanrednim izborima za Županijsku skupštinu nije osvojio dovoljan broj glasova za ulazak u Županijsku skupštinu. Ne prebacujući odgovornost ni na koga, kao odgovorna osoba koja je u stranci od njezinog osnutka, preuzimam cjelokupnu odgovornost za neostvareni rezultat te se povlačim s mjesta županijskog predsjednika SDP-a Ličko – senjske županije', kratko je poručio Zrinski.