MARAS PROZIVA:

'Vidošević za imanje plaća porez od 500 kuna'

nadan vidošević

nadan vidošević

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Mario Pusić

Saborska rasprava o izmjenama Zakona o financiranju općina i gradova potaknula je SDP-ovca Gordana Marasa da optuži državu kako pogoduje bogatima, a kao primjer naveo je predsjedničkog kandidata Nadana Vidoševića

'Za cijelo svoje imanje u Gorskom kotaru, sa kućom, ribnjacima i tko zna koliko hektara zemljišta Vidošević plaća godišnji porez od samo 500 kuna!', tvrdi Maras koji smatra kako i to pokazuje nemamo pravednu državu niti pravedni porezni sustav.

'Radnicima mjesečno za krizni porez uzimamo 200 do 300 kuna do plaće, ali onome tko ima 20 milijuna eura ne možemo uzeti više do 500 do 600 kuna', naglasio je Maras. To pokazuje, dodaje Maras, da se u ovoj državi više isplati biti bogat jer se ne mora plaćati nikakav porez.

Oporbeni klubovi SDP-a, HNS-a i IDS-a su, u raspravi o predloženim izmjenama Zakona o financiranju lokalne i regionalne samouprave, zamjerili Vladi što tim izmjenama, među inim, kani regulirati tko naplaćuje markice na automate za zabavu poput pikada i biljara, a da izbjegava provoditi svoj program.

'Kada ćete konačno izvući glavu iz pijeska i provoditi svoj program', upitao je vladajuće SDP-ovac Zvonimir Mršić. Podsjetio ih je da su si koalicijskim sporazumom kao obvezu zadali da će do 1. svibnja 2008. donijeti strategiju regionalnog razvoja, do 30. lipnja 2008. osnovati tim za izradu fiskalne decentralizacije, a do početka ove godine, temeljem tih dokumenata, predložiti novi Zakon o financiranju lokalnih jedinica.

'Kriza je, teško je vrijeme, a vama je sudbinsko pitanje tko će naplaćivati markice na pikado i bilijar, ni govora o tome kako će lokalne jedinice preživjeti ovu godinu', poručio je Mršić. Premijerku Jadranku Kosor pozvao je da pročita program svoje Vlade i po njemu počne postupati.

SDP-ovac je Vladu prozvao i da prijedlogom državnog proračuna za iduću godinu, o kojemu će sutra raspravljati Sabor, nastavlja politiku po kojoj na proračunski novac, a time i razvoj, mogu računati samo lokalne sredine kojima upravljaju vladajuće stranke.

'Oni koji su bili na državnim jaslama tamo i ostaju s jednako sjena kao do sada, a oni koji tamo nisu bili neće biti ni dalje', kazao je Mršić.

Da se vladajuća koalicija ne pridržava svog programa smatra i Zlatko Koračević (HNS). 'Kada je HDZ u pitanju nama je stvar jasna, ali i HSLS, HSS i zastupnici manjina moraju znati da su, potpisivajući koalicijski sporazum, potpisali i obveze Vlade', poručio je, podsjetivši da je tim sporazumom određeno, a nije provedeno, i da će lokalne jedinice moći zadržati 20 posto poreznih prihoda.

'Ima li toga u zakonu - ne, ali markica na bilijar i pikado - da. Vlada time poručuje da ne poštuje koalicijski sporazum, svoj program i njegovu dinamiku, da lokalnim jedinicama ne želi pružiti mogućnost da iskoriste sve svoje potencijale i mogućnosti', rekao je Koračević.

'Centralizacija uvijek dezintegrira Hrvatsku', poručio je Damir Kajin u ime IDS-a, prozivajući Vladu da otporom prema decentralizaciji, posebno onoj fiskalnoj, koči gospodarski rast.

Vladajuće je upitao kako to da im je državni proračun za iduću godinu veći nego ovogodišnji, a sve lokalne jedinice najavljuju smanjenje svojih prihoda od 10 do 20 posto. 'Lokalna se samouprava može i u korist države odreći prihoda od markica na pikado i bilijar, a neka se država onda odrekne dijela prihoda od PDV-a ili trošarina na naftu i duhanske proizvode', rekao je Kajin.

Vesna Buterin je u ime Kluba HDZ-a podržala predložene zakonske izmjene, kojima se, među ostalim, plaćanja poreza na nasljedstvo i darove oslobađaju oni koji na to već plaćaju neki drugi porez.

Predlaže se da načelnik, gradonačelnik odnosno župan nadzire financijsko, materijalno i računovodstveno poslovanje proračunskih i izvanproračunskih korisnika jedinice lokalne i regionalne samouprave.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi