BLIZZARDOVA VIZIJA

Videoigre koje vrijede milijarde

27.01.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Godine 1995. tvrtka Davidson & Associates kupila je Blizzard za sedam milijuna dolara, što je za šefa Activisiona Bobbyja Koticka tada zvučalo suludo. No 15 godina kasnije upravo je on za istu tvrtku iskeširao čak 19 milijardi dolara

Blizzard je u svojoj bogatoj povijesti objavio niz hitova, među kojima su serijali Starcraft, Diablo i Warcraft, u koji svrstavamo i najuspješniji MMO svih vremena, World of Warcraft. Međutim, 1995. godine Blizzard je imao samo Warcraft, strategiju u stvarnom vremenu. Ipak, investitori iz tvrtke Davidson & Associates prepoznali su njihov potencijal i kupili ih za sedam milijuna dolara, što je tada bilo nezamislivo mnogo.

Šef Activisiona, koji je prošle godine za 19 milijardi dolara postao vlasnik Vivendija i Blizzarda, nedavno je otkrio da je prije petnaest godina bio na poslovnom ručku sa šefovima Davidson & Associatesa i tom prilikom saznao da su kupili Blizzard. Kada je čuo za koliko, nije mogao sakriti iznenađenje i govorio im je da nisu normalni te da se Blizzard ne isplati kupiti, već sklapati ugovore s njim.

Dodao je i da Blizzard nema ništa osim simpatičnog Warcrafta, što definitivno nije razlog za plaćanje sedam milijuna dolara, no u Davidson & Associatesu očito su mislili drugačije, a to im se na kraju višestruko isplatilo. Danas je situacija vidno promijenjena, jer Blizzard mlati velik novac na svojim igrama, no mnogo veći na mjesečnim pretplatama za World of Warcraft. Procjenjuje se, naime, da World of Warcraft u prosjeku aktivno igra oko četiri milijuna igrača koji svakog mjeseca uplaćuju po 15 dolara.

No vratimo se Activisionovom šefu Koticku koji se početkom godine sastao s Blizzardovim šefom Mikeom Morhaimeom na poslovnom sastanku tijekom kojeg se prisjetio ranije spomenute anegdote kada je čuo da su kupljeni za sedam milijuna dolara. Kotick je Morhaimeu kroz smijeh spomenuo da ih je mogao kupiti za sedam milijuna, no na kraju je iskeširao milijarde, a mi se pitamo kako bi tada svijet igara izgledao. Naime, nije nikakva tajna da je Activision velika tvrtka koju zanima isključivo profit, pa makar na štetu kvalitete, te bi izmuzli sve Blizzardove serijale dok ih masa igrača ne bi zamrzila.

Blizzard je, s druge strane, stekao poštovanje i slavu isključivo kvalitetom svojih igara i politikom da neće objavljivati poluproizvode, već videoigre za koje misle da zadovoljavaju kriterije igrača. Gotovo smo sigurni da bi petljanje Activisiona potpuno izmijenilo povijest, u ovom slučaju nagore. Nadamo se samo da je Blizzard dovoljno jak da i pod patronatom Activisiona vodi glavnu riječ kada su u pitanju njihovi proizvodi te da neće popustiti pod pritiskom raznih menadžera kojima su videoigre ionako isključivo sredstvo zarade.

Druga ekspanzija za WoW, Wrath of the Lich King, prodana je u 2,8 milijuna kopija u prvih 24 sata i postala najbrže prodavana igra za PC