sdp-ov kandidat

[VIDEO] Zmajlović najavio efikasnije zdravstvene usluge u Zagrebačkoj županiji

06.04.2021 u 13:12

Bionic
Reading

SDP-ov kandidat za župana Zagrebačke županije (ZGŽ) Mihael Zmajlović ustvrdio je u utorak kako je zdravstveni sustav u toj županiji pred kolapsom te je najavio da će ga, ako postane župan, učiniti efikasnijim i bližim građanima.

Zmajlović je ispred ureda župana ZGŽ-a u Zagrebu, na Svjetski dan zdravlja, govorio o problemima zdravstvenih usluga u županiji u kojoj u pojedinim gradovima uopće nema ginekologije i pedijatrije.

Ističe kako u Jastrebarskom, primjerice ima rendgena, ali nema radiologa, u Svetom Ivanu Zelini uopće se ne može napraviti rendgen pa su građani upućeni u Zagreb ili kod privatnika dok u Svetoj Nedjelji, koja se može pohvaliti dobrim gospodarskim rezultatima, nema ginekologije ni pedijatrije.

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

"20 godina je bilo sasvim dovoljno da predvidite da će vam jedan dio liječnika otići u mirovinu i da trebate na vrijeme krenuti s programom specijalizacija. Nažalost to se nije dogodilo i danas je zdravstveni sustav županije pred kolapsom", ustvrdio je Zmajlović.

Upozorio je i na problem Specijalne bolnice u Gornjoj Bistri čija projektna dokumentacija za izgradnju nove bolnice, za što je i država osigurala sredstva i zemljište, stoji u županovoj ladici već pet godina.

"Jedan od prvih poteza koji ću učiniti je efikasna organizacija primarne zdravstvene i specijalističke zdravstvene zaštite u ZGŽ-u i izgradnja dječje bolnice u Bistri s novcem koji je već osiguran", najavio je Zmajlović.

Istaknuo je još jednu "anomaliju" koja po njemu oslikava kako je zdravstveni sustav u županiji propao.

Županija ne zna kako će provesti masovna cijepljenja

"U ZGŽ-u se ne zna na koji način će se masovna cijepljenja provoditi, ono što znamo jest da je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo prije nekoliko tjedana krenuo s podjelom cjepiva, i to Zračnoj luci Zagreb, protivno Nacionalnom programu cijepljenja", kazao je Zmajlović.

Smatra kako se cijeli postupak vodi netransparentno, u prilog tome, kaže, govori i činjenica da se župan Kožić cijepio preko reda, a tu su priliku onda iskoristili i njegovi najbliži suradnici.

Upozorio je i na problem izgradnje bazena u Specijalnoj bolnici Naftalan, čija je procjena izgradnje bila 35 milijuna te je nakon dvije i pol godine izgradnje i sumnjivih postupaka javne nabave vrijednost porasla na 63,5 milijuna kuna.

"Projekt podsjeća na zagrebačku žičaru. Građani nam svakodnevno dojavljuju da ti vanjski bazeni imaju ogromne nedostatke, izvođač radova nije plaćen, a cifre su udvostručene", naglasio je Zmajlović upitavši gdje je taj novac završio.