POMOĆ TENKOVIMA NA TERENU

Turska vojska uskoro dobiva 260 transportera domaće proizvodnje za najavljene operacije

27.12.2019 u 23:00

Bionic
Reading

Turska vojska dobila je u četvrtak prve transportere domaće proizvodnje, a svečana isporuka obavljena je u kompleksu tvornice FNSS u Ankari, javlja turska agencija Anadolija

U okviru projekta turskoj kopnenoj vojci će do 2022. godine biti isporučeno ukupno 260 transportera, uključujući 184 gusjeničara i 76 vozila s konvencionalnim pogonom. Uz to, vojska će dobiti 64 lansirna tornja za protutenkovski raketni sustav Kornet-E te 196 sustava za ispaljivanje protutenkovskih raketa srednjeg dometa tipa OMTAS.

Predsjednik tvrtke FNSS Ismail Demir izjavio je tijekom primopredaje kako turska vojska odlučno korača u pravcu ostvarenja cilja da samostalno i vlastitim resursima dizajnira, proizvodi, koristi i izvozi proizvode s područja obrane. Istaknuvši da je najveći zadatak tvrtke bio podmirenje potrebe za jurišnim oklopnim transporterima, Demir je naglasio da su u proteklih 15 godina napravljeni veliki koraci na tom planu.

'U proteklom razdoblju znatno smo povećali udjel domaće proizvodnje u inventaru turskih snaga sigurnosti. Čelik za oklope i motori su najvažniji faktori kada govorimo o ovisnosti o stranim dobavljačima. U ovom projektu radimo i na segmentima prijenosa. Važnim inicijativama privatnog sektora napravili smo velike iskorake u pravcu razvoja domaće proizvodnje čelika i uskoro ćemo moći proizvoditi svoj čelik za oklopnjake', poručio je Demir, a prenosi Anadolija.

Agencija je podsjetila da turska kompanija već radi na razvoju lakih, srednjih i teških kopnenih vozila, dok je Demir najavio kako će turska vojska u skorijim operacijama uvjeriti sve u sposobnost i funkcionalnost tih vozila koja imaju zadaću pomoći tenkovskim snagama na terenu.

'Niti jedna zemlja ne može u tako kratkom roku razviti, proizvesti, testirati i isporučiti nekoliko obrambenih proizvoda', zaključio je Demir.

Tvrtka FNSS proizvodi oklopno vozilo Pars, amfibijska oklopna vozila ACV-15 i ACV-30, amfibijske građevinske strojeve AZMIM i SYHK te srednji tenk Kaplan.