BAYRAKTAR TB2

Turci prodali Ukrajincima dronove kojima je navodno smaknut kurdski čelnik

16.01.2019 u 18:45

Bionic
Reading

Turska tvrtka Baykar Makina ovih dana potpisala je 69 milijuna dolara vrijedan ugovor s Ukrajinom o prodaji šest vojnih dronova tipa Bayraktar TB koji se koriste za izviđanje i taktičke napade manjeg opsega

Kako javlja turska državna televizija TRT, dron Bayraktar TB2, u potpunosti razvijen i proizveden u Turskoj, postao je vrlo tražen izvan njenih granica kao jedne od vodećih zemalja u razvoju bespilotnih letjelica. Nakon Katara, turskim vojnim dronom bit će opremljene i snage sigurnosti Ukrajine.

Kupnju dronova potvrdio je i ukrajinski predsjednik Petr Porošenko te je na društvenim mrežama priopćio potpisivanje ugovora s tvrtkom Baykar. Tvrtka će prema sporazumu u roku od godinu dana proizvesti i isporučiti šest komada dronova Bayraktar TB2, a pored dronova, Ukrajini će biti isporučene tri kontrolne postaje s kompletnom pratećom opremom.

S obzirom na činjenicu da Ukrajina posjeduje ozbiljnu zrakoplovnu tehnološku opremu, očekuje se da će njihov odabir turskog drona Bayraktar TB2 u značajnoj mjeri doprinijeti turskom izvozu u području obrambene industrije.

Dron Bayraktar TB2 opremljen je naprednim sustavom naoružanja i streljiva, a na dosadašnjim testiranjima pokazao se uspješnim u gađanju ciljeva na udaljenosti od osam kilometara.

Riječ je o dronovima koji se mogu koristiti u izviđačkim i borbenim misijama i već petu godinu su u inventaru turske vojske, policije i žandarmerije.

Dron TB2 ima autonomiju leta u trajanju od 27 sati, a konzolu, elektroniku, softver i sve druge segmente u potpunosti su razvile i proizvele turske tvrtke.

Turska vojska je te dronove uspješno koristila u operacijama u Siriji, a prema nekim tvrdnjama, iz jednog takvog drona u kolovozu prošle godine ispaljen je projektil kojim je u Sinjaru na sjeverozapadu Iraka ubijen čelnik kurdske Radničke stranke Ismail Ozden.

Dron Bayraktar TB2 Izvor: Wikimedia Commons / Autor: wikipedia

Dron može ponijeti 55 kilograma naoružanja, a može se pohvaliti elektro-optičkom i infracrvenom kamerom te laserskim čitačem meta.