godišnjica smrti

[VIDEO] Reformisti: Savka Dabčević-Kučar trebala bi biti uzor ne samo političarima, nego svim građanima

  • Autor: V.Mo./Hina
  • Zadnja izmjena 06.08.2020 13:25
  • Objavljeno 06.08.2020 u 13:25
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić

Izaslanstvo Narodne stranke - Reformista položilo je u četvrtak vijence na grob hrvatske političarke Savke Dabčević-Kučar u povodu 11. godišnjice njezine smrti, a tom su prigodom istaknuli da je ona jedna od najvažnijih političarki moderne hrvatske povijesti koja bi trebala biti uzor drugima

"Savka Dabčević-Kučar jedna je od najvažnijih političarki moderne hrvatske povijesti koja bi danas mogla i trebala biti uzor ne samo političarima u Hrvatskoj, već i svim građanima", izjavila je potpredsjednica stranke i saborska zastupnica Natalija Martinčević na zagrebačkom groblju Mirogoju. Istaknula je da su njezino poimanje politike, djelovanje, čista i jasna stajališta uglavnom potpuno suprotna današnjem poimanju i viđenju politike, dnevnopolitičkim prepucavanjima i često ignoranciji naših političara kojoj svjedočimo.

"Savka je uvijek govorila da politika bez jasnih, etičkih i moralnih stavova nije politika. Na taj način promišljaju i Reformisti, na tim temeljima su nastali Reformisti i s tim temeljima ćemo nastaviti djelovati", poručila je Martinčević. Savka Dabčević-Kučar rodila se na Korčuli 6. prosinca 1923., a umrla je u Zagrebu 6. kolovoza 2009. Bila je ekonomistica, profesorica i političarka. Jedna je od ključnih figura hrvatskoga proljeća, zagovornica promjena u gospodarskom sustavu na temelju slobodnijeg djelovanja tržišta te reforme federacije u smjeru veće samostalnosti i ravnopravnosti republika. Autorica je više udžbenika iz područja političke ekonomije i planiranja.

Nakon 21. sjednice Predsjedništva Saveza komunista Jugoslavije (SKJ) u Karađorđevu u prosincu 1971. bila je prisiljena dati ostavku na dužnost predsjednice Centralnog komiteta SKH, nakon čega je isključena iz SKH, uklonjena iz zagrebačkog Ekonomskog fakulteta i iz javnog života. U početku stvaranja višestranačja 1990. u Hrvatskoj ponovno se uključuje u politički život pristupivši kao izvanstranačka osoba Koaliciji narodnog sporazuma. Bila je osnivačica i predsjednica Hrvatske narodne stranke (HNS) od 1990. do 1994. te zastupnica u Hrvatskom saboru od 1992. do 1995. Počasnom predsjednicom HNS-a proglašena je 1995. Na čelu HNS-a naslijedio ju je Radimir Čačić, sada predsjednik Narodne stranke - Reformista.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!