'PREKINIMO ŠUTNJU'

[VIDEO] Pogledajte MUP-ov spot protiv nasilja nad ženama

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 25.11.2020 16:50
  • Objavljeno 25.11.2020 u 16:50
Prizor iz spota 'Ti to možeš!'

Prizor iz spota 'Ti to možeš!'

Izvor: Screenshot / Autor: YouTube

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja prema ženama Ministarstvo unutarnjih poslova izradilo je, uz potporu partnera iz projekta Lily, novi spot 'Ti to možeš!' kojim muškarce pozivaju da uvažavaju suprotni spol i zagovaraju ravnopravnost.

'Cilj nam je, kroz poruke ovoga spota, potaknuti sve na promišljanje o važnosti skladnih odnosa, ljubavi i tolerancije. Nasilje je društveni problem, stoga prekinimo šutnju i djelujmo svi zajedno na pozitivne promjene u društvu, temeljene na rodnoj jednakosti, međusobnom uvažavanju, ljubavi i suosjećanju…', objavio je MUP na svojoj internetskoj stranici.

Statistički podaci ukazuju da je u prvih deset mjeseci ove godine za 14,85 posto smanjen broj počinitelja prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, odnosno ukupno 7024 počinitelja, što je za 1225 počinitelja manje u odnosu na isto razdoblje 2019.

No, u isto vrijeme evidentirano je i procesuirano 1308 kaznenih djela nasilja u obitelji, što je za čak 46,1 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine kada je zabilježeno 895 kaznenih djela. Tijekom ove godine ubijeno je 16 žena od kojih su sedmero žena usmrtili njihovi intimni partneri, ističu u MUP-u.

Navode da problem nasilja nad ženama pojačano dolazi do izražaja u vrijeme epidemije covida-19, jer osobe u bračnim i partnerskim zajednicama provode više vremena u svojim domovima, što potencijalno u nefunkcionalnim odnosima može rezultirati nasilnim ponašanjem.

'Proglašeno stanje epidemije i niza promjena u našim životima povećava rizik od eskalacije nasilja u situacijama narušene obiteljske dinamike i to posebice prema ranjivim članovima obitelji kao što su djeca, osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom.

Ovim spotom posebice pozivamo sve osobe muškog spola na preuzimanje uloge muškarca koji uvažava suprotni spol, zagovara ravnopravnost te ne koristi nasilno ponašanje kako bi zadobio ičije poštovanje. To je ujedno i poziv da se radi na zdravijim odnosima prema društvu i sebi samima, posljedično s boljim odnosima prema ženama i boljim odnosima unutar obitelji', objavio je MUP.

U MUP-u podsjećaju da na Međunarodni dan borbe protiv nasilja prema ženama započinje i globalna kampanja '16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama', koja završava 10. prosinca, upravo na Međunarodni dan ljudskih prava čime se ističe da je nasilje prema ženama grubo kršenje temeljnih ljudskih prava.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!