PITANJE INE

[VIDEO] Penava: Od naših bogatstava i resursa koristi imaju drugi

10.02.2022 u 15:25

Bionic
Reading

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava kritizirao je u četvrtak sadašnju i prijašnje vlasti optužujući ih za rasprodaju nacionalnih bogatstava i resursa, od kojih koristi imaju drugi, te ustvrdio da Hrvatska nema državnika koji bi vodio suverenističku politiku.

Energetska kriza dovela je do ogromnog pritiska na građane, poduzetnike i obrtnike, gospodarstvenicima je cijena plina u odnosu na prošlu godinu veća za 300 do 400 posto. Hrvatska već niz godina ne vodi suverenističku politiku nego njezinim bogatstvima i resursima upravljaju drugi, koji od toga imaju koristi, ustvrdio je Penava na konferenciji za novinare.

"Naši vodeći političari i tajkuni vrlo često zbog svojih nečasnih i koruptivnih radnji završavaju u zatvorima, a potpisuju ugovore i prodaju naše nacionalno bogatstvo u bescjenje”, kaže Penava.

U LNG terminal na Krku Hrvatska je uložila preko milijardu kuna i slavodobitno je najavljivan kao strateški projekt koji će diverzificirati distributivne kanale za plin, osigurati dostatne i različite izvore te povoljne cijene i količinu plina. Danas vidimo kako od toga nema ništa već je to bila isprazna marketinška priča i demagogija, ustvrdio je.

Jednako tako, naglašava, završila je i priča na Badnjak 2016. godine kada je premijer Andrej Plenković najavio vraćanje Ine u okrilje hrvatske države, i to bez dodatnog zaduživanja.

To je bio plan za pozdraviti i na korist države i suverenističke politike, međutim, naravno da od toga nije bilo ništa, rekao je Penava i optužio vladajuće da su "bogatu državu kakva je Hrvatska, i u pogledu energenata, učinili ovisnom o politici Bruxellesa i nalogodavaca Andreja Plenkovića".

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Plinska boca za kućanstvo u Hrvatskoj stoji 165 kuna, a u BiH 80 kuna. Slično je i s gorivom - u Hrvatskoj je cijena dizela euro i 50 centi, a u BiH euro i 10 deset centi, iako Hrvatska ima svoje izvore i oko 30 posto vlastite proizvodnje, a BiH nema.

"Hrvatska je, kako si volimo tepati, sređena euroatlantska država dok BiH, po našim službenim kriterijima, to nije. No, daleko su konkurentniji s obzirom na raspoložive količine plina, iako svog nemaju”, upozorio je.

Imamo preskupu državu, previše uhljeba koji previše koštaju, nemamo suverenističku politiku, a nemamo ni državnika koji je u stanju tu politiku provesti. Opet će ispasti da je država bez državnika najskuplja država, a to plaćaju hrvatski građani, kaže Penava.