S-300

[VIDEO] Ovo je moćni ruski raketni sustav koji je dodatno unio nemir na Bliskom istoku

26.09.2018 u 14:48

Bionic
Reading

Nakon što je Rusija prije tjedan dana okrivila Izrael za rušenje ruskog vojnog zrakoplova u Siriji, Moskva je u roku od dva tjedna odlučila Siriji isporučiti protuzračni raketni sustav S-300. Najava o isporuci sustava velikog dometa dodatno je dolila ulje na vatru na Bliskom istoku, a tportal pojašnjava o kakvom je oružju riječ

Pad zrakoplova u kojem je prošlog tjedna poginulo 15 vojnika prisilio je Moskvu na strateško postavljanje raketnih sustava kako se ne bi ponovila kobna greška sirijske protuzračne obrane koja je greškom srušila ruski izviđački zrakoplov tipa Il-20 nedugo nakon što su izraelski lovci pogodili obližnju metu u Siriji.

Moskva je okrivila Izrael za stvaranje opasnih okolnosti koje su dovele do pada ruske letjelice, pa je rusko ministarstvo obrane odlučilo povećati stupanj zaštite ruskih snaga stacioniranih u Siriji tako što će toj zemlji isporučiti najmanje dva pukovnijska kompleta raketnih sustava S-300 čime bi se trebala povećati bojna sposobnost sirijske vojske.

Kremlj ističe kako odluka o isporuci nije uperena protiv neke treće zemlje, već kako je jedini cilj povećati stupanj zaštite ruskih snaga, iako je Rusija okrivila Izrael za stvaranje opasnih okolnosti koje su dovele do pada ruske letjelice. Izraelci, pak, tvrde kako će poraditi na tome da im se vojne misije ne poklapaju s onima ruskih snaga, no ne planiraju obustaviti svoje misije nad sirijskim teritorijem, osobito nakon što u tu zemlju stigne oružje koje može znatno umanjiti zračnu sposobnost izraelskog ratnog zrakoplovstva.

Valja podsjetiti kako je Izrael pokušavao zaustaviti isporuku sustava režimu u Damasku, no nakon posljednjeg incidenta Kremlj je donio konačnu odluku. Rusija će, prema riječima ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua, opremiti sirijske postrojbe i dodatnim sustavima za praćenje i navigaciju kako bi lakše mogli identificirati ruske zrakoplove.

Sirija će, najvjerojatnije, dobiti moderniziranu verziju sustava Izvor: Društvene mreže / Autor: Update Defence

Prema ruskim izvorima, u Siriju bi idućih tjedana trebala stići najmanje dva pukovnijska kompleta raketnih sustava S-300, s tim da bi se taj broj mogao povećati ukoliko bude potrebe.

>>> Vučić ide u Bjelorusiju po sustav S-300 i sedam MiG-ova 29

Ruski Kommersant navodi kako je riječ o naprednijoj verziji sustava koji nosi oznaku PM-2 Favorit koji bi trebao braniti objekte u sirijskom priobalnom pojasu gdje su smještene ekspedicijske baze ruske vojske. Sustav će, naime, imati zadaću nadzirati i braniti zračne koridore koji prelaze granično područje Izraela, Jordana, Libanona i Iraka.

Sustav protuzračne obrane S-300 izvorno je razvila sovjetska vojska u svrhu obaranja vojnih letjelica te balističkih projektila koji je s vremenom moderniziran te danas postoji nekoliko verzija različitih mogućnosti.

  • +3
S-300 Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

Radi se o sustavu koji može gađati ciljeve što dolaze iz bilo kojeg smjera. Rastojanje na kojem djeluje sustav iznosi do 150 kilometara, minimalna visina gađanja je deset metara, dok je maksimalna visina identična plafonu primjene borbenih aviona.

Sustav ima kratko vrijeme reakcije, visok stupanj automatizacije procesa borbenog djelovanja te velik kapacitet proizvodnje paljbe. Kompleks istovremeno može gađati šest ciljeva s navođenjem po dvije rakete na svaki od njih.

Rusija se može pohvaliti sa čak 768 sustava S-300PMU i 185 komada sustava S-300V. Ovaj tip protuzračnog sustava prvotno je namijenjen za eliminaciju neprijateljskih balističkih krstarećih raketa. Sustav ima domet oko 75 kilometara, dok verzija Giant ima domet do 100 kilometara.

Sustav S-300 u akciji Izvor: Društvene mreže / Autor: vexed123

Novije verzije sustava bazirane su na gusjenicama, što im pružaju veću mobilnost na terenu te daju veći naglasak u antibalističkoj borbi s raketama 9M82.

Valja napomenuti kako dosad niti jedan projektil sustava S-300 nije ispaljen u nekom od sukoba. U travnju 2005. godine, tijekom NATO-vih vojnih vježbi u Francuskoj i Njemačkoj pod nazivom Trial Hammer 05, čiji je cilj bio simulacija suzbijanja neprijateljske protuzračne obrane, sudjelovali su i slovački S-300PMU, što je bilo od velikog značenja za NATO.

Zanimljiv je i podatak da je i Hrvatska 1995. nabavila sustav S-300, ali se pretpostavlja da nikad nije bio kompletiran te nije ni korišten u borbi. Od 2004. sustav nije više u Hrvatskoj, a pretpostavlja se da je završio u SAD-u.