ALTERNATIVA ZA NJEMAČKU

[VIDEO] Njemački političar upitan za usporedbe s Hitlerom prekinuo intervju i zaprijetio novinaru

18.09.2019 u 20:26

Bionic
Reading

Jedan od čelnika Alternative za Njemačku (AfD) Björn Höcke zatražio je ponavljanje intervjua za emisiju 'Berlin uživo' jer mu se nije svidio tijek razgovora te je nakon prekinutog intervjua zaprijetio novinaru s kojim je razgovarao za njemačku javnu televiziju ZDF

Höcke, kao jedan od vodećih političara krajnje desno orijentirane Alternative za Njemačku, učestalo izaziva gnjev većine Nijemaca zbog svoje politike i retorike, a posebno rječnika kojim mnoge podsjeća na doba nacizma i specifičnu terminologiju tog totalitarnog režima.

'Kada konačno dođe vrijeme promjena, mi Nijemci nećemo djelovati polovično, već ćemo ukloniti gomile otpada modernog doba', izjavio je svojevremeno Höcke te u svojim javnim obraćanjima koristi termine poput 'životni prostor' koji treba obraniti, 'krvarenje naroda' te 'sadržajno degenerirana stranka', a koji uvelike podsjeća na termine koje je upotrebljavao Adolf Hitler te njegovi sljedbenici.

  • +9
Björn Höcke Izvor: EPA / Autor: FELIPE TRUEBA

U kolikoj mjeri je na Höckeov rječnik utjecala nacistička terminologija, govori i podatak kako je njegova vlastita stranka zaključila da je političarev govor 'suviše blizak nacionalsocijalizmu'.

Stoga je novinar ZDF-a tijekom razgovora s Höckeom emitirao anketu u kojoj je zatražio od njegovih kolega iz stranke da prokomentiraju izjavu o 'gomilama otpada'. Pritom su trebali odgovoriti potječe li taj izraz od Adolfa Hitlera ili njihovog kolege, na što većina njih nije znala odgovoriti. Höcke se pak tijekom intervjua branio govoreći da se pojmovi 'životni prostor' i 'degeneriran' koriste u biologiji te kako je riječ o 'apsurdnom podmetanju'.

Björn Höcke Izvor: Društvene mreže / Autor: ZDF

Nakon što je novinar htio prijeći na iduću temu Höckeov glasnogovornik Günther Lachmann umiješao se u razgovor te je zatražio ponavljanje intervjua.

'Ovako više ne može. Suočili ste gospodina Höckea s pitanjima koja su u njemu pobudila snažne osjećaje, a mislim da takve osjećaje ne bi trebalo prenijeti u intervjuu', kazao je Lachmann.

Nakon što je novinar odbio ponoviti intervju, naglasivši kako mu se još nije dogodilo da mu sugovornik nameće tijek razgovora, Höcke mu je zaprijetio 'teškim posljedicama'. Razgovor je potom i konačno prekinut, dok je političar poručio novinaru kako mu više nikada neće dati intervju.