DODJELA ZNAKOVLJA PILOTIMA

[VIDEO/FOTO] Milanović o borbenim avionima: To je nešto čega se neprijatelj plaši; naježim se kad čujem zvuk aluminijske ptice

18.06.2021 u 13:07

Bionic
Reading

U vojarni "Pukovnik Marko Živković" na aerodromu Pleso u petak je dodijeljeno pet letačkih znakovlja 25. naraštaju pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Potvrde i znakovlje dobilo je pet pilota HRZ-a koje su im uručili predsjednik Republike Zoran Milanović, ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Robert Hranj i zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović naglasio je da su ti vojni piloti završili jedan težak studij koji nije za svakoga te im je na tome čestitao.

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor

"Ova letačka zvijezda će sjati kratko, kao zvijezda vrhunskih sportaša. Vi ćete letjeti i sletjeti, i još uvijek bit relativno mladi. Nakon toga čeka vas vjerujem dug i zanimljiv život. Vaša mladost biti će obilježena letenjem", poručio im je Milanović.

Predsjednik je istaknuo kako smo pred kupovinom najmodernijih borbenih zrakoplova, temeljem odluke Vlade i novcem hrvatskih ljudi, kakvih nema u susjedstvu.

Milanović: Sada je došao pravi trenutak i razdoblje za nabavu

"Možda to nema ni potrebe naglašavati, jer oko nas su, kako kažu, sve prijatelji. Ali mi smo mala država koja je smogla sredstava koje imamo, i sada je došao pravi trenutak i razdoblje. Ulazimo u novo vrijeme, u vašim karijerama taman ćete dozrijeti da letite i obučavate se na nečemu što je moderno, kvalitetno, vrhunsko", naglasio je Milanović.

Dodao je kako hrvatska država treba Rafale upravo iz razloga kako bismo svi bili sigurniji, kao i oni koji s njima upravljaju.

"To je nešto što se respektira, i čega se neprijatelj, kakav god, kada god i tko god on bio, plaši", istaknuo je predsjednik, dodajući da se naježi kad čuje zvuk aluminijske ptice.

Ministar obrane Mario Banožić čestitao je pilotima te je naglasio, kada se uzme u obzir koliko se kandidata prijavi za zanimanje vojnog pilota te koliko ih postane vojnim pilota, da je ovo uistinu veliko postignuće.

"Vi ćete u budućnost biti nositelji razvoja ove važne grane Hrvatske vojske", dodao je Banožić.

  • +3
Borbeni avion Dassault Rafale Izvor: EPA / Autor: JAGADEESH NV

Istaknuo je kako se nabavkom Rafala osigurava zadržavanje sposobnosti zaštite hrvatskog neba te povećanje borbenih sposobnosti HRZ-a.

"Vjerujem kako će ova nabava biti poticaj svima mladima koji razmišljaju o pozivu vojnog pilota", kazao je Banožić najavivši intenzivniju kampanju za zapošljavanjem vojnih pilota.

Najavio je i donošenje odluke o nabavci helikoptera Blackhawk, za koje kaže da će ubrzo doći u Hrvatsku.

Izvijestio je kako se trenutno nalazimo u fazi nabave borbenih aviona gdje radna skupina radi na sklaganju ugovora za koji Banožić očekuje da će biti potpisan s Francuskom do kraja godine.

Banožić očekuje Rafale na Plesu 2024. godine

"Očekujem da ću 2024. ovdje na Plesu dočekati i prve Rafale, isto tako i pilote i tehničare koji će proći obuku i biti spremni na uvođenje u HRZ", rekao je Banožić.

  • +22
Svečana ceremonija povodom dodjele letačkih znakova 25. naraštaju pilota Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Na pitanje o financijskim problemima Brodosplita i njegovim tvrtkama kćerima koji sudjeluju u projektu izgradnje obalnih ophodnih brodova, Banožić kaže kako iz onoga što je čuo o toj temi situacija nije dobra.

"Mi smo u intenzivnim sastancima s Brodosplitom gdje nas uvjeravaju da sve što se tiče obalnih ophodnih brodova po pitanju završetka ovog projekta da će to biti sve u redu. U tijeku smo potpisivanja petog aneksa ugovora s kojima bi još definirali dodatne stvari", kazao je Banožić.

Uvjeren je kako je prototip obalnih ophodnih brodova uistinu izvrstan, a što je potvrdila i struka.

"Želja mi je da se ta dinamika izvrši na način da uistinu s 2023. u rujnu imamo svih pet obalnih ophodnih brodova u potpunoj spremnosti. Brodosplit ukoliko se našao u poteškoćama, ja sam siguran da će im se pomoći na sve moguće načine", zaključio je Banožić.