DELEGACIJA STIŽE U ZAGREB

Francuzi za borbene avione traže avans od 150 milijuna eura

07.06.2021 u 09:38

Bionic
Reading

Francuska tehnička delegacija ovaj mjesec dolazi u Zagreb na sastanak s članovima hrvatskog tima, čime će i službeno početi pregovori Hrvatske i Francuske o ugovoru za kupnju 12 aviona Rafale F3R, piše u ponedjeljak Jutarnji list

Na čelu hrvatskog pregovaračkog tima, u kojem nema predstavnika Glavnog stožera ni Ratnog zrakoplovstva, šef je premijerova ureda Zvonimir Frka-Petešić. Francuska je strana u u svojoj ponudi na hrvatskom natječaju predala i prijedlog ugovora koji će biti temelj razgovora, navodi dnevnik.

Riječ je o pregovorima između dviju država, a ugovor bi, uvjerene su obje strane, trebao biti potpisan do kraja godine, najkasnije početkom 2022.

Osim ugovora s francuskom državom, Hrvatska će morati potpisati i i popratne ugovore s proizvođačima naoružanja koje će biti isporučeno s avionima. Sugovornici Jutarnjeg lista kažu da ponuđena cijena na natječaju nije predmet pregovora.

"O cijeni nema pregovora. Na natječaju je ponuđena cijena od 999 milijuna eura i ona se ne mijenja", kaže sugovornik, no dodaje kako bi francuska strana mogla biti izdašnija u nekim drugim stvarima.

Ono što bi se u pregovorima moglo izmijeniti jest rok isplate gotovo milijardu eura. Francuska je strana u ponudi dala nekoliko modela otplate s mogućnošću otplate do najviše deset godina.

  • +3
Borbeni avion Dassault Rafale Izvor: EPA / Autor: JAGADEESH NV

U vladinu dokumentu stoji kako će avioni biti plaćeni u roku od šest godina, a premijer Andrej Plenković izjavio je da otplata počinje sljedeće godine i da će sve biti plaćeno do 2025. godine.

No, još uvijek nije poznato hoće li se avioni platiti direktno iz proračuna ili će vlada dići kredit. Obje strane pritom naglašavaju da ovim financijskim aranžmanom Hrvatska ne smije narušiti maastrichtske kriterije, donosi Jutarnji list.