RIJEDAK FENOMEN

[VIDEO] Ledena jaja zapljusnula finsku obalu, evo o čemu je riječ

08.11.2019 u 10:30

Bionic
Reading

Ovih dana obale Finske preplavila su deseci tisuća tzv. ledenih jaja, ledenih gruda u obliku jajeta, što znanstvenici smatraju izuzetno rijetkim prirodnim fenomenom

Fotografije ledenih jaja različitih veličina snimio je početkom tjedna na plaži Marjaniemi Risto Matilla, stanovnik otoka Hailuoto na kojem je i zabilježen rijedak fenomen.

'Šetao sam sa suprugom po plaži, a kako sam ponio fotoaparat, odlučio sam snimiti ovaj neobičan prizor za potomstvo', kazao je Matilla za nekoliko svjetskih novinskih agencija koje su prenijele događaj. Prema njegovim riječima, ovo je prvi put da se susreće s ovako nesvakidašnjem događaju iako već 25 godina živi u blizini mora. 'Supruga i ja smo samo stajali na plaži diveći se izvanrednom prirodnom fenomenu', dodao je Matilla za finsku nacionalnu televiziju 'Yle'.

Jouni Vainio iz finskog državnog hidrometeorološkog zavoda pojasnio je da 'ledena jaja', iako su doista rijetka, imaju znanstveno objašnjenje. Da bi se pojavila, pojasnio je meteorolog, potrebna je rijetko viđena kombinacija zraka i vodenih uvjeta pri temperaturama zamrzavanja. 'Jaja' se formiraju oko sićušnih čestica koje se rotiraju u hladnom strujanju, poput snježnih pahuljica, pri čemu led polako raste oko tih čestica. Pritom je za ovaj proces ključna točno određena količina vjetra.

'Previše vjetra spriječilo bi formiranje jajastih oblika. S druge strane, ukoliko bi puhala manja količina vjetra, voda bi se samo smrznula na plaži u ravnomjernom sloju', nadodao je Vainio. Pritom je naglasio da je Matilla imao sreće što je naišao na 'jaja', jer ona u tom obliku traju vrlo kratko ili se rastapaju ili utapaju u velike komade leda.

Profesor geologije i geografije na Sveučilištu Illinois, James Carter, kazao je da je savršeno godišnje doba za ovakvu pojavu jesen. Pritom je za britanski The Guardian ustvrdio da je riječ o svojevrsnom obliku bljuzgavice koju oblikuju morski valovi te da jajasti oblici mogu biti različitih veličina, od veličine kokošjeg jajeta do nogometne lopte.

Rijedak fenomen zabilježen u na krajnjem sjeveru Botničkog zaljeva vrlo iznenadio je korisnike društvenih mreža te je vrlo brzo postao viralni hit.