idejni začetnik

[VIDEO/FOTO] HDZ-ov veteran Luka Bebić 'ukrao show' na ceremoniji spajanja Pelješkog mosta, a pozvao je i da se izgradi još jedan most

29.07.2021 u 13:33

Bionic
Reading

HDZ-ov veteran i nekadašnji predsjednik Sabora Luka Bebić 'ukrao je show' na ceremoniji spajanja Pelješkog mosta veselo prepričavajući anegdote o tome kako je došlo do ostvarenja ovog dugogodišnjeg sna mnogih Hrvata, posebno onih koji žive na krajnjem jugu zemlje

Vlada Andreja Plenkovića u prvim minutama četvrtka simbolično je obilježila podizanje posljednjeg, 165. segmenta čelične rasponske konstrukcije Pelješkog mosta, čime je u potpunosti spojen, a time je i cijela Hrvatska teritorijalno povezana. Most se proteže od Komarne do Brijeste na poluotoku Pelješcu.

Bebić, svojedobno jedan od najbližih suradnika Ive Sanadera dok je ovaj bio predsjednik Vlade, jedan je od rijetkih koji ga se nije odrekao nakon što se suočio s problemima sa zakonom. Ovaj nekadašnji HDZ-ov 'teškaš' ne pojavljuje se često u javnosti, no sinoć je bio posebno razgovorljiv te je brojnim medijima razdragano objašnjavao kako je došlo do realizacije ovog za Hrvatsku značajnog projekta.

Bebića se predstavlja kao idejnog začetnika, jednog od prvih ljudi koji je spomenuo mogućnost izgradnje Pelješkog mosta još tamo u drugoj polovici devedesetih godina prošlog stoljeća. Prema drugim izvorima, ideju je prvi iznio Ivan Šprlje, SDP-ov župan Dubrovačko-neretvanske županije u dva mandata.

'U ime Kluba zastupnika HDZ-a 1. listopada 1998. godine u Saboru sam predložio i obrazložio potrebu izgradnje mosta. To je zapisano. Šprlje je bio za gradnju mosta, ali je postao župan nakon što sam izložio ovo u Saboru. San našeg naroda bio je da se to spoji. Bila je to nerealna zamisao, ali se moralo predložiti da se nađe u realizaciji, a to je današnji dan', kazao je Bebić.

Luka Bebić Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Gradnja mosta započela je upravo u vrijeme mandata Ive Sanadera te je on 2005. godine obilježio početak radova pompoznim otvaranjem. Međutim mnogi su tada upozoravali da Hrvatska nema novca za izgradnju.

'Nije bilo novca, ali se počelo s jedne i s druge strane, napravio se plac, napravila se obala, još neke stvari su se napravile i to je bio dobar start', rekao je Bebić, dodavši da je projektant uključio u most 80 posto onoga što je bilo uloženo.

Nekadašnji predsjednik Sabora smatra da ništa nije bilo bačeno ili promašeno. Zlobnicima koji traže priče i omalovažavaju značenje mosta poručio je da nisu u pravu jer oni koji su započeli izgradnju uslijed krize nisu mogli nastaviti s njome.

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić

'Ovo što se događa danas, to je po meni jedan, neću reći milenijski, ali stoljetni san, 303 godine odvojenosti hrvatskog teritorija, i on se danas spaja. To se ne može, što se tiče infrastrukture i velikih zahvata, ni s čim usporediti. Jer Hrvatska je konačno jedinstvena država, i u geopolitičkom i u gospodarskom i u strateškom i u svakom drugom pogledu', rekao je Bebić.

Ovime je riješen geostrateški, prometni i gospodarski problem i cijeli kraj će se brže razvijati. Posebno zanimljivo je to da je Bebić pozvao da se nakon ovog napravi most Korčula – Pelješac.

'Kao što nismo prestali sanjati ovaj most, treba i dalje sanjati...', zaključio je Bebić.

  • +2
Luka Bebić na spajanju Pelješkog mosta Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic