STORMBREAKER

[VIDEO/FOTO] Norvežani u strahu od Rusa nabavljaju pametne bombe koje putem umjetne inteligencije same odabiru ciljeve

24.07.2022 u 17:24

Bionic
Reading

Norveško ministarstvo obrane potvrdilo je ovog tjedna da će kupiti pametne bombe StormBreaker američke tvrtke Raytheon Technologies. Norveška je već započela s integracijom mrežnog streljiva u svoju flotu višenamjenskih borbenih aviona tipa F-35, a bomba StormBreaker trebala bi osigurati značajnu sposobnost ratnog zrakoplovstva protiv udaljenih pokretnih i nepokretnih ciljeva, čime bi se unaprijedila sposobnost norveških zračnih snaga u održavanju nacionalne i regionalne sigurnosti u vrijeme stalnih ruskih prijetnji. Donosimo više o toj prostorno učinkovitoj bombi

Nabavu bombi GBU-53/B StormBreaker potvrdio je norveški brigadni general Sigurd Fongen dok je Paul Ferraro, jedan od predsjednik Raytheona, kazao da ne zna koliko primjeraka Norveška namjerava kupiti od tog američkog obrambenog giganta. Ferraro je tek naznačio da Raytheon ima ugovor za proizvodnju oko 1100 komada godišnje za domaće i međunarodne kupce, ali i da postoji mogućnost povećanja opsega proizvodnje.

U Raytheonu ističu da je StormBreaker certificiran i testiran na taktičkom lovcu F-15E, a tvrtka očekuje da će dovršiti taj proces za mornarički F/A-18 kasnije ove godine. Tvrtka napreduje u integraciji bombe na sve tri inačice F-35, a Ferraro je kazao da bi integracija StormBreakera za modele A i B trebala biti gotova početkom iduće godine. Za inačicu C integracija se očekuje do kraja iduće godine, dodao je Raytheonov šef.

  • +2
Bombe StormBreaker nosit će norveški avioni F-35 Izvor: Profimedia / Autor: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Ferraro je naglasio da testiranje StormBreakera na F-35 ide jako dobro te da je dizajniran tako da bude prostorno učinkovit za odjeljke za bombe u avionu tipa F-35. Raytheon tvrdi da će ova bomba promijeniti pravila igre jer se neće isključivo oslanjati na GPS, preko kojeg uništava svoje ciljeve, već će biti u stanju samostalno pronaći i uništiti svoju metu.

Gađanje mete bez ljudske pomoći

StormBreaker se smatra pametnom bombom zahvaljujući implementiranom sustavu umjetne inteligencije integriranom s automatskim navođenjem na cilj. Uz to, može samostalno pronaći kopnene ciljeve, selektirati ih i spriječiti njihov pokušaj bijega tako da skrene sa svojeg pravca kako bi ih pratila i potom uništila. Bomba, čiji je razvoj započeo 2006., za navođenje koristi radarske i infracrvene senzore koji prepoznaju i odabiru ciljeve na temelju ugrađenog sustava umjetne inteligencije, a čini ga baza ranije prikupljenih podataka.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Dark Tech

Stručnjaci ukazuju na to da se StormBreaker može navoditi po putanji dužine do 72 kilometra te da se bojni režim rada uključuje tek kada se nađe u neposrednoj zoni cilja. U ovom režimu rada bomba samostalno zahvaća i uništava metu bez ikakve pomoći pilota ili časnika za naoružanje. Pritom StormBreaker može djelovati u svako doba dana i u uvjetima smanjene vidljivosti.

Bombu nabavljaju i Finci

Bojna glava, težine 48 kilograma, ima učinak eksplozije i fragmentacije, što je čini učinkovitom protiv pješaštva, oklopa, čvrstih struktura i zgrada, ali i patrolnih plovila i drugih tzv. mekih ciljeva. Inače, StormBreaker je namjenski prvo bio dizajniran kao oružje za provođenje kontrole u zoni zabrane letenja.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Ultimate American

Riječ je o relativno maloj bombi ukupne težine svega 115 kilograma, što avionima osigurava nošenje većih količina ovog oružja. Primjerice, F-35, kakvih norveško ratno zrakoplovstvo ima 24, može nositi osam ovakvih bombi smještenih u unutrašnjosti i dodatnih 16 postavljenih na vanjskim nosačima. Taktički lovac za održavanje zračne nadmoći tipa F-15E može pak ponijeti 28 StormBreakera na vanjskim i unutarnjim nosačima.

Uz američko i uskoro norveško ratno zrakoplovstvo, StormBreaker bi se trebao naći u naoružanju finskog ratnog zrakoplovstva, a koje je nedavno odlučilo zamijeniti svoje F/A-18 ultrapopularnim F-35. Valja reći da Amerikanci planiraju prilagoditi StormBreaker i za upotrebu na strateškim bombarderima tipa B-52, B-1B i B-2 te bi oni mogli nositi znatno veću količinu tih bombi.