ISPUMPAVANJE VODE IZ KUĆA

[VIDEO/FOTO] Katastrofa u Vidovcima: Bujica na potoku 'Pakao' odnijela dio korita i povukla krupni otpad, županica Jozić će proglasiti elementarnu nepogodu

06.06.2021 u 20:53

Bionic
Reading

Požega i okolna naselja poplavljena su nakon obilne kiše koja je pala u nedjelju. U Vidovcima je zabilježena i vodena bujica, a u mjestu i dalje nema struje te je u tijeku ispumpavanje vode iz kuća

Antonija Jozić, požeško-slavonska županica za Dnevnik Nove TV je kazala kako se voda počinje povlačiti.

"To sada nije ni blizu onoga kako je izgledalo prije nekoliko sati. Srećom, prestala je padati kiša, na terenu su stupile snage koje pomažu u ispumpavanju vode iz kuća, prije svega vatrogasci", rekla je Jozić.

"Po procjeni koju ja imam, više od 300 objekata, stambenih i gospodarskih, je oštećeno u poplavama, vjerujem da će požeški gradonačelnik zatražiti proglašenje elementarne nepogode i onda ćemo je proglasiti ako za nju postoje elementi, a ja vjerujem da ih ima", dodala je Jozić.

Hrvatske vode su potvrdile da nije pukla brana, a na obližnjem potoku, kojeg zovu 'Pakao' bujica je odnijela dio korita pa se zbog krupnih stvari i krupnog otpada koje je bujica povukla stvorio kaos, javlja reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić.

Mjesto događaja posjetio je tijekom poslijepodneva generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

  • +23
Vidovci: Jako nevrijeme pogodilo požeštinu Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Doznaje se da je brana oštećena na jednom mjestu na njezinoj konstrukciji i tamo se prelijeva, ali to nije uzrok današnje poplave nego ogromna količina oborina koja se slijevala niz brdo. Hrvatske vode su već uložile velika sredstva u korito koje se dalje ne može širiti već će se rješenje problema morati potražiti u brdu iznad izgradnjom retencije.

"Dogodile su se ekstremne hidrološke prilike. Kao i prošle godine u kolovozu, došlo je do plavljenja većeg broja kuća. Strahovito puno kiše palo je u kratkom vremenskom razdoblju, unutar samo pola sata, imali smo više od 50 mm kiše. Oborinski kanali za odvodnju to nisu mogli prihvatiti", kazao je Đuroković.

Vidovci: Jako nevrijeme pogodilo požeštinu Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galović/Pixsell

"Nemamo mjesta proširiti protočne profile potoka kojemu su ljudi dali 'Pakao', ulice su preuske. Jedina je mogućnost izgraditi uzvodno retenciju kako bismo privremeno pohranili veće količine vodnih oborina pa ih kasnije beš štete pustili prema naselju", dodao je.

"Ogromna je količina mulja. Dogodio se strašan udar na branu i došlo je do razmicanja, problem su ekstremne količine oborina. Potrebno je naći rješenje za budućnost", kazao je i dodao da je na dijelu brane došlo do razmicanja određenih elemenata u konstrukciji. Radi se o kamenju koje je u žičanoj konstrukciji.

"U ovom trenutku možemo uklanjati velike količine mulja i kamenja što ćemo i činiti", zaključio je Đuroković.