Lockheed U-2S Dragon Lady

[VIDEO] Američki leteći špijunski veteran dobio kopilota s umjetnom inteligencijom čije ime upućuje na 'Ratove zvijezda'

19.02.2021 u 06:07

Bionic
Reading

Jedan od najstarijih zrakoplova u floti američkog ratnog zrakoplovstva – Lockheedov U-2S Dragon Lady nedavno je postao prvi američki zrakoplov u koji je ugrađen algoritam umjetne inteligencije koji služi kao kopilot na tom strateškom izviđaču

Američko ratno zrakoplovstvo obznanilo je da je krajem prošle godine u zračnoj bazi Beale u Kaliforniji testiralo implementirani algoritam umjetne inteligencije koji je upravljao senzorima i taktičkom navigacijom na avionu namijenjenom za praćenje i izviđanje, ali i testiranje elektronskih senzora i kalibriranje satelita.

Algoritam umjetne inteligencije, koji je razvio Federalni laboratorij američkog ratnog zrakoplovstva, nazvan je ARTUµ (Artoo) u referenci na droida R2D2 koji je kopilot u filmskoj franšizi 'Ratovi zvijezda'. Prema navodima Pentagona, algoritam je uspješno preuzeo zadaću kopilota kako bi se pilot mogao usredotočiti na ostale komponente izviđačke misije.

'ARTUµ-ovim revolucionarnim letom kulminirala je naša trogodišnja preobrazba u digitalnu zrakoplovnu silu. Uključivanje umjetne inteligencije na položaj zapovjednika misije predstavlja novo doba udruživanja čovjeka i stroja', kazao je pomoćnik državnog tajnika za logistiku, tehnologiju i nabavu pri američkom ministarstvu obrane Will Roper.

Izvor: Društvene mreže / Autor: FORCE Technology

Dužnosnik je pojasnio da je Federalni laboratorij pri ispitivanju koristio više od pola milijuna simuliranih misija za izgradnju algoritma. Scenarij testiranja se usredotočio na simulaciju raketnog napada, pri čemu je ARTUµ uspješno pronašao neprijateljske raketne lansere i bacače dok se pilot fokusirao na potragu za protivničkim zrakoplovima, dodaje portal DefenseNews.

U-2S Dragon Lady Izvor: EPA / Autor: YONHAP

Američko ratno zrakoplovstvo razvija umjetnu inteligenciju kako bi u idućim desetljećima moglo prednjačiti na potencijalnim ratištima. Stoga je Pentagon još ranije osnovao Centar za umjetnu inteligenciju te on razvija i prvi bespilotni borbeni avion koji bi u potpunosti koristio umjetnu inteligenciju.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Fighter Wings

Sada se primjena umjetne inteligencije ispituje na modelu U-2S, napravljenom još 50-ih godina prošlog stoljeća. Riječ je o avionu koji svojim izgledom podsjeća na zračne jedrilice, a koji mu omogućuje let na velikim visinama, na kojima je neprijateljsko presretanje avionima ili raketama manje vjerojatno.