T-7A RED HAWK

[VIDEO] Novi američki trenažni zrakoplov dobio ime po afroameričkim asovima iz Drugog svjetskog rata

20.09.2019 u 18:09

Bionic
Reading

Najnoviji američki trenažni avion dobio je u srijedu naziv T-7A Red Hawk, čime je američko ratno zrakoplovstvo odalo počast afroameričkim pilotima iz skupine Tuskegee koji su tijekom Drugog svjetskog rata letjeli u sklopu Armijskog zračnog korpusa, preteče današnjeg ratnog zrakoplovstva Sjedinjenih Država, a koji su zbog crveno obojenih repova svojih aviona bili poznati kao 'Crveni vragovi'

Imenovanje novog aviona za obuku budućih pilota najavili su vršitelj dužnosti državnog tajnika za ratno zrakoplovstvo Matt Donovan i Charles McGee, umirovljeni pukovnik koji je kao pilot klipnog lovca P-51 Mustang bio pripadnik skupine Tuskegee koja je, osim Drugog svjetskog rata, sudjelovala u Korejskom te Vijetnamskom ratu.

Skupina afroameričkih pilota dobila je naziv Tuskegee po istoimenom afroameričkom sveučilištu u saveznoj državi Alabami, gdje su se obučavali za borbene misije. Osim po borbenoj skupini Tuskegee, novi trenažni zrakoplov dobio je naziv po američkom lovcu iz Drugog svjetskog rata P-40 Warhawku, kojim su letjeli afroamerički piloti u sklopu vojske što je još uvijek bila segregirana.

Afroamerički piloti su tijekom Drugog svjetskog rata služili na europskom bojištu u sastavu 99. prateće eskadrile te su pružali zaštitu bombarderima u njihovim misijama u borbama iznad Italije, Francuske, Grčke i Balkana. U zraku su uništili više od 100 njemačkih zrakoplova, dok su njih 150 uništili na zemlji.

Novi trenažni avion zajednički je proizvod tvrtke Boeing i njezinog švedskog partnera Saaba koji je prošle godine pobijedio na natječaju za budući zrakoplov za obuku, a koji bi trebao zamijeniti dosadašnji školski avion Northrop T-38 Talon koji američko ratno zrakoplovstvo koristi već gotovo 60 godina.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Boeing

Prema planu, prvih pet T-7A Red Hawka trebali bi biti isporučeni najkasnije do početka 2021. godine, dok bi u operativnu sposobnost trebali ući najkasnije do 2024. godine. Američko ratno zrakoplovstvo naručilo je 350 primjeraka za prvu fazu programa, za što je izdvojeno 8,5 milijardi dolara.

Avion T-7A Red Hawk pokazao je najbolje rezultate prilikom ispitivanja eksploatacijskog opterećenja do +7,5G, pretakanja goriva u zraku, noćnog letenja, presretanja ciljeva u zraku i primjene linkova za prijenos podataka.