SUĐENJE VLAHUŠIĆU

Vićan dobio opomenu zbog šaptanja svjedokinji

28.03.2012 u 21:51

Bionic
Reading

Na današnjem nastavku suđenja dubrovačkome gradonačelniku Andri Vlahušiću i njegovu koalicijskom partneru Peri Vićanu, koje USKOK-ova optužnica tereti za zloporabu položaja i ovlasti, dva puta intervenirala je zastupnica optužnice, zamjenica ravnatelja USKOK-a Marija Vučko prosvjedujući zbog Vićanova šaptanja svjedokinji optužbe Stani Kesoviji, koja je predsjednica Nadzornog odbora Vićanove tvrtke 'Dubrovačkog primorja'

Predsjednica sudskog vijeća Marija Majić upozorila je Vićana i premjestila ga u drugi dio dvorane, dalje od svjedokinje Kesovije, a zatim ga upozorila da će ga udaljiti ako bude ometao postupak te mu je izrekla i službenu opomenu pred isključenje iz sudnice do kraja dokaznog postupka.

USKOK-ova optužnica tereti Vlahušića za nezakonitu pozajmicu novca iz gradskog proračuna privatnoj Vićanovoj tvrtki 'Dubrovačkom primorju', tj. da je kao gradonačelnik u travnju 2010. prekršio Gradski statut i da je Vićanu, čija je tvrtka zapala

u financijske teškoće, bez odobrenja Gradskog vijeća, odobrio pozajmicu od dva milijuna kuna za kupnju nekretnine na otoku Šipanu, po čemu je afera dobila ime.

Vićana se tereti da je Vlahušića poticao na zloporabu položaja i ovlasti. On je predsjedniku Društva prijatelja dubrovačke starine, koje je s gradom u poslovnom odnosu, prikazao da je grad donio odluku o kupnji čestice zgrade na Šipanu u vlasništvu Vićanove tvrtke 'Dubrovačko primorje' iako je Vlahušić kao gradonačelnik i predsjednik Povjerenstva za imovinu grada znao da takva odluka nije donesena. Na ime te navodne kupnje Vićan je od predsjednika tog društva zatražio da njegovu trgovačkom društvu od novca koji pripada gradu Dubrovniku, s osnova predujma za navodno dogovorenu kupoprodajnu cijenu, isplati milijun kuna. Malo vijeće društva, vjerujući da je to točno, odobrilo je tu isplatu. Tako je Vlahušić omogućio Vićanovoj tvrtki neosnovano dobivanje pozajmice od milijun kuna od novca koji pripada gradu Dubrovniku. Dogovoreni preostali iznos od milijun kuna nije uplaćen 'Dubrovačkom primorju'.

Svjedokinja Jelena Pavlović, koja je u travnju 2010. bila tajnica gradonačelnika Vlahušića, a na toj je dužnosti i danas, rekla je kako je 26. travnja sastavila dva dopisa koji se odnose na kratkotočnu pozajmicu od milijun kuna komunalnom poduzeću 'Vrtlar'. U jednom se kaže kako je grad 'suglasan da Društvo prijatelja dubrovačke starine odobri 'Vrtlaru' pozajmicu', a u drugom dopisu Vićan je napisao dopunu. 'Gradonačelnik je bio u gužvi, no odobrio mu je dopunu. On mi je izdiktirao drugi dio dopisa u kojem se daje suglasnost za pozajmicu u iznosu od dva milijuna kuna', kazala je Jelena Pavlović.

'Gradonačelniku sam donijela ta dva dopisa i rekla mu da postoji i drugi dopis koji je nadopunio Vićan i koji je on - Vlahušić potpisao, a koji je Vićan odnio u Društvo prijatelja dubrovačke starine', rekla je tajnica. Dodala je kako je prilikom donošenja tih dvaju dopisa u Vlahušićevu uredu bila predsjednica Gradskog vijeća Olga Muratti (SDP) koja je danas svjedočila.

Olga Muratti potvrdila je da je bila u Vlahušićevu uredu kad je njegova tajnica donijela dva dopisa o 'Vrtlaru'. Vidjevši oba dopisa, Vlahušić je nazvao glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića. 'Čula sam da je tada Vlahušić rekao kako mu je Vićan podmetnuo jedan dopis, a čula sam i da mu je Bajić uzvratio neka se obrati Državnom odvjetništvu u Dubrovniku', posvjedočila je Muratti, dodajući kako je i njoj osobno Vlahušić jednom prigodom rekao da mu je Vićan 'podmetnuo dopis i da nije znao što potpisuje'.

Ona je također rekla kako je povremeno sudjelovala i u radu povjerenstva za imovinu grada Dubrovnika te da je na jednom sastanku tog povjerenstva, koje je savjetodavno tijelo gradonačelnika Vlahušića, čula kako se prodaje zgrada općinskog doma u Luci Šipanu koja je, kako je istaknula, sada u vlasništvu 'Dubrovačkog primorja', tvrtke nezavisnog vijećnika Vićana.

Predsjednica Nadzornog odbora 'Dubrovačkog primorja' Stane Kesovija rekla je kako je najprije sastavila jedan dopis poslan gradu Dubroviku o prodaji općinskog doma na Šipanu u kojem je navedeno, na temelju mišljenja procjenitelja - vještaka, da je vrijednost te zgrade pet milijuna kuna, a u drugom dopisu, u čijem je sastavljanju također sudjelovala, navedeno je da je vrijednost manja. Rekla je kako je, nakon toga, tvrtki 'Dubrovačkom primorju' stigla uplata od milijun kuna od Društva prijatelja dubrovačke starine 'kao akontacija, nešto kao predujam za kupnju zgrade na Šipanu'.

"Nije mi poznato na koji način, to jest s kojom naznakom svrhe je ovih milijun kuna proknjiženo tada u knjigovodstvu 'Dubrovačkog primorja'", dodala je Kesovija.

Suđenje će se nastaviti 15. i 16. svibnja ispitivanjem novih svjedoka.