Šef čistoće otkriva

Kolike kazne prijete Zagrepčanima za neodvajanje otpada, kad će žute vrećice i tko ima pravo na popust

27.09.2022 u 10:32

Bionic
Reading

Od 1. listopada kreće novi sustav, a to je novi način usluge odvoženja komunalnog otpada na području Grada Zagreba koji ima dvije osnovne pretpostavke, a to je da spremnici napokon idu pod kontrolu korisnika i da će se uvesti sustav koji potiče korisnika da odvaja otpad time što plaća pravu količinu miješanog komunalnog otpada koji proizvede, rekao je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska Davor Vić, direktor zagrebačke Čistoće

'Pojavom službenih, standardiziranih vrećica u trgovinama, pojavile su se i krivotvorene vrećice. To je kazneno djelo, naglasio je Davor Vić, direktor zagrebačke Čistoće gostujući u emisiji HTV-a 'Dobro jutro, Hrvatska'.

Dodao je kako je originalna vrećica zaštićena.

Na pitanje kako će se moći doći do žutih vrećica koje su namijenjene odvajanju plastike i metala, Vić je rekao kako će one i dalje biti dostupne.

U listopadu kreće podjela, a građani mogu doći i u Vukovarsku ulicu u Zagrebački holding gdje mogu preuzeti te vrećice, ali i kupiti standardizirane plave.

Rekao je kako su standardizirani boksovi za spremnike namijenjeni javnim površinama. On nije potreban ako su spremnici u haustoru zgrade ili dvorištu.

'Boks za spremnike je krajnje rješenje, ako se spremnici ne mogu drugačije postaviti. To je jedini način da se spriječi ono što imamo danas, a to je da spremnike koji su na javnim površinama koriste i savjesni, ali i oni nesavjesni pa dolazi do komunalnog nereda', istaknuo je Vić.

  • +10
Konferencija za medije o otpadu u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski

Na pitanje kolike će biti kazne za građane koji se neće ponašati sukladno odluci o načinu pružanja usluge, Vić je rekao kako će kazne biti 500 kuna za fizičke i 1000 kuna za pravne osobe. Dodao je kako postoje i kazne koje su iz domene komunalnog redarstva, ali očekuju da će kazni biti sve manje. 

Dodao je kako je Zagreb napravio cjenik usluga gdje je odnos između minimalne javne usluge i varijabilnog dijela velik. Taj odnos mora poticati korisnika da odvaja otpad.

'Što ljudi budu više odvajali otpad, računi će im biti manji. Današnji sustav to ne potiče i mi očekujemo da ćemo time doći do traženih postotaka kako ne bi plaćali kazne', istaknuo je.

Vić naglašava kako su predviđeni popusti u vidu dodatnih vrećica koje se neće naplaćivati za osobe koje imaju potrebe za korištenjem pelena, kao i za malu djecu do 3 godine. Podaci o tome se mogu naći na internetskoj stranici Zagrebačkog holdinga. Naglasio je kako je Čistoća obavezna korisnicima isporučiti sve kante.