natezanje oko smeća

MORH Holdingu nije htio platiti 7600 kuna za odvoz četiri kontejnera otpada: Nakon ljute pravne bitke platit će i sudske troškove

03.01.2022 u 12:00

Bionic
Reading

Pravna bitka zbog četiri kontejnera otpada vodila se na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, a sve u ime Republike Hrvatske. Ministarstvo obrane nije platilo dodatni odvoz otpada nastalog na Danima Hrvatske kopnene vojske na Jarunu iz 2019. godine, a Zagrebački holding je pokrenuo ovrhu. Sve je završilo na sudu koji je tijekom studenog izrekao presudu

Račun je iznosio 7628,25 kuna, a MORH će na kraju proći još i skuplje jer će uz zatezne kamate, platiti i 3425 kuna troškova parničnog postupka, dakle pola vrijednosti iznosa oko kojega su se sporili sa Zagrebačkim holdingom, piše Telegram.hr.

Koncem na Jarunu se obilježava Dan Hrvatske vojske, Dan Hrvatske kopnene vojske i obljetnica postrojavanja Zbora narodne garde. Tako je bilo i 2019. godine.

Zbog velikog broja vojnika i posjetitelja na priredbama, u MORH-u su zaključili kako postojeći broj kontejnera za miješani i glomazni otpad jednostavno neće biti dovoljan. Pa su od zagrebačke Čistoće naručili još četiri kontejnera zapremnine 5-7 kubičnih metara i njihovo pražnjenje prema potrebi. Dani HKoV-a su prošli, otpad je odvezen, a kako MORH nije platio u roku, Holding se iduće godine odlučio naplatiti ovrhom.

MORH je podnio prigovor na Rješenje o ovrsi nakon čega je krenula sudska bitka za četiri kontejnera otpada. Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu zastupa MORH, a privatni odvjetnici Čistoću odnosno Zagrebački holding. 

U prigovoru, piše dalje Telegram, MORH se pokušao izvući na cijeli niz razloga: da ne može biti stranka u postupku, da Čistoća nije dokazala postojanje ugovornog odnosa s njima; da je sve skupa već otišlo u zastaru s obzirom na to da je od odvoza prošlo više od godinu dana. Dakle, nisu sporili da je otpad odvezen, ali nisu željeli platiti. No svi argumenti glatko su im odbijeni.

Kako odvoz otpada nije obavljen za potrebe kućanstva, već za MORH kao pravnu osobu, propala im je mogućnost zastare, sud je primijenio opći zastarni rok od pet godina. Iz MORH-a su tvrdili kako za uslugu nisu zaprimili račun pa ga nisu ni platili.

'Tuženik je kao korisnik usluge trebao biti svjestan svoje obveze i voditi evidenciju plaćenih računa, a u slučaju da u uobičajenom roku nije zaprimio neki od računa, trebao se obratiti isporučitelju usluge', naglasio je sud.

Pritom je Čistoća dostavila sudu radne naloge, ali i prijepis famoznog računa. MORH će platiti račun star dvije i pol godine, zatezne kamate, troškove parničnog postupka zbog četiri kontejnera otpada.