PROPALA svečanost

Branitelji iz Gospića opleli po Milanoviću: 'Svečana akademija i dodjela odlikovanja neće se održati zbog arogancije predsjednika'

27.10.2022 u 20:31

Bionic
Reading

Upravni odbor Udruge branitelja 9. Gardijske brigade Vukovi na svojoj Facebook stranici objavio je oštro priopćenje u kojem navodi kako se na svečanosti povodom 30. obljetnice ustrojavanja ove postrojbe neće održati svečana akademija i dodijela odlikovanja i zato krivi Ured predsjednika.

'Tijekom organizacije obilježavanja došli smo u problem s Uredom Predsjednika RH koji je samovoljno preuzeo glavnu riječ te su nam nametana neka ograničenja za naše druge goste koja nam nisu prihvatljiva. A sve zbog nemogućnosti komunikacije s Uredom predsjednika te ogromne količine arogancije i ega koja dolazi od strane Predsjednika koja se pokazala nepremostivom i u ovakvom tužnom, ali i ponosnom događaju proslave naše obljetnice. Svečana akademija i dodjela odlikovanja nažalost se neće održati zbog nepremostivih zapreka u suradnji s Uredom Predsjednika RH koji je isključivi krivac za neodržavanje ove obljetnice po planiranom programu. Taktičko-tehnički zbor i prelet Krila Oluje neće se održati', stoji između ostalog u priopćenju Udruge.

Jutarnji list piše da je Udruga osim Milanovića, na svečanost pozvala i ministra obrane Maria Banožića i ministra branitelja Tomu Medveda. Banožić je tom prilikom trebao sudjelovati u dodjeli beretki i činova novim pripadnicima u vojarni u Gospiću.

Predsjednik Udruga Antonijo Šebalj kazao je kako iza svega ovog stoji isključivo hir predsjednika Republike. 'Mi smo na proslavu obljetnice pozvali i predsjednika Republike i ministra obrane i ministra branitelja, no Ured predsjednika se postavio kao da su oni glavni organizatori proslave i postavili su uvjet da u svečanosti dodjele beretki i činova ne može sudjelovati ministar obrane. Ministar Banožić je, prema zamisli protokola Ureda predsjednika, mogao ući u vojarnu ali nije smio sudjelovati u samoj svečanosti. Tvrdili su kako može sudjelovati ministrov izaslanik, ali ministar ne može. Onda nam je i ministar Medved poručio kako ni on neće doći ako neće sudjelovati ministar obrane. Kumili smo i molili da se to ipak održi. Čak smo predložili i da svečanost bude bez dodjele beretki, ali nisu pristali. Ja nemam nikakve veze s ministrom obrane, niti ga poznajem, ali potpuno je jasno kako je ovdje riječ o osobnom animozitetu Predsjednika zbog čega se upropaštava cijeli događaj obljetnice', kazao je Šebalj za Jutarnji list.