SLUŽBENIČKI POSAO

Vesna Nađ: Ministar Medved oštetio je državu za 30 tisuća kuna

13.03.2017 u 21:00

Bionic
Reading

O svom 'vraćanju' na službeničko mjesto, ali i buri koja se ovih dana stvorila zbog toga što se 'skućila' u Ministarstvu uprave, u emisiji 'Pressing' televizije N1 progovorila je bivša zamjenica ministra branitelja Vesan Nađ

Iako je bila dužnosnica, Vesna Nađ imala je pravo na povratak na stari posao, odnosno na posao države službenice. '23. ožujka prošle godine ja sam razriješena s mjesta zamjenice ministra branitelja i 4. travnja sam podnijela zahtjev ministru branitelja Tomi Medvedu, da me rasporedi na službeničko mjesto, jer sam ja od 1998. državna službenica u tom ministarstvu. Imala sam pravo po zakonu da me se rasporedi na adekvatno radno mjesto', kazala je Nađ na televiziji N1.

Ministar Medved, pojašnjava, trebao ju je rasporediti u roku od 45 dana. 'Ja sam tih 45 dana uredno dolazila u Ministarstvo branitelja, dobivala sam neke spise koje sam odradila, a ministar Medved mi je rekao da će me rasporediti, ali ne u svoje ministarstvo, nego u drugo. Ja sam željela ostati u Ministarstvu branitelja, ali on je rekao da me ne želi u tom ministarstvu i da izaberem drugo ministarstvo. Ja sam rekla da mi je svejedno koje će me primiti. Rekao je da me kao branitelji ne vole, šator i te priče, bez obzira što je u Ministarstvu branitelja postojalo adekvatno mjesto za mene', kazala je Nađ.

Nakon što je taj rok prošao, a ništa se nije dogodilo, Nađ je pokupila svoje stvari te zatražila isplatu naknade 6+6, i dalje uz to utjerujući povratak na službeničko mjesto.

'Prvo sam tražila od ministra branitelja da mi se izda rješenje o rasporedu. On je u tom rješenju mogao reći da se odbija zahtjev i zašto. Ja sam htjela to rješenje, da mogu dalje pokrenuti pravna sredstva. Žalila sam se Odboru za državnu službu radi šutnje. Oni nisu donijeli odluku, pa sam donijela tužbu Upravnom sudu. Zbog pritiska Odbora, a u međuvremenu sam i upravnoj inspekciji podnijela zahtjev, u tom je međuvremenu je izdano rješenje od strane Ministarstva branitelja od 1. ožujka da se ja raspoređujem na višeg upravnog savjetnika, što je niže od onoga na što sam se ja trebala rasporediti. Ja sam pristala, jer ću ipak prijeći u Ministarstvo uprave. Već 2. ožujka je sporazum o prelasku između ministara potpisan. I tad sam došla, temeljem sporazuma i rješenja o rasporedu', kazala je Nađ.

Uvjerena je da je Medved oštetio državu.'Da je on 4. travnja kad sam ja podnijela zahtjev donio rješenje o rasporedu na voditelja službe, uštedjelo bi se ne znam koliko, ali voditelj službe ima negdje oko devet tisuća plaću. Ta razlika bi se uštedjela u proračunu', rekla je Nađ, koja smatra da je ministar branitelja oštetio proračun za 30.000 kuna.

Upitana je li Medved prekršio zakon, Nađ je rekla: 'Zakon ne predviđa takav slučaj, jer se valjda nikad nije predviđalo da bi netko oštetio bivšeg državnog dužnosnika na povratak na radno mjesto. U slučaju da nema te odredbe, onda bi praktički svi mlađi državni službenici bili, nakon što prestane mandat, na cesti. Nitko ne bi htio biti dužnosnik, nego samo oni koji ostvare pravo na mirovinu. On nije poštovao zakon. Imao je dva radna mjesta i nije me rasporedio. Mogao je uštedjeti trideset tisuća kuna bez problema. Mogao me staviti u špajzu, nikad me ne vidjeti, dati mi spise.'

Nađ je poručila da je spreman vratiti novac ako se utvrdi da to mora učiniti.