ODLUKA NIJE KONAČNA, ali ...

Kovačić odlazi iz Vlade ako mu se Plenković i Đakić ne ispričaju?

11.03.2017 u 21:01

Bionic
Reading

Ivan Kovačić, potpredsjednik Vlade i ministar uprave iz redova Mosta, dat će idućega tjedna mandat na raspolaganje premijeru Andreju Plenkoviću jer ne želi sudjelovati u Vladi koja ne provodi reforme, a kap koja je prelila čašu ponašanje je dijela HDZ-ovaca na čelu sa saborskim zastupnikom i šefom HVIDRA-e Josipom Đakićem

Kovačić je svoju odluku već kuvertirao i ne kani ju povući, nego ustrajati u namjeri da odstupi ako HDZ i Andrej Plenković ne promijene svoje ponašanje, piše Slobodna Dalmacija ističući da je krucijalno pitanje ono koje se odnosi na reforme i to ponajprije smanjenje broja jedinica lokalne samouprave, od županija do općina.

Premda Kovačić izbjegava novinare, njegovu namjeru potvrdio je njegov glavni savjetnik Ivica Relković Slobodnoj Dalmaciji koja tvrdi i da je kap koja je prelila Kovačićevu čašu ponašanje dijela HDZ-ovaca na čelu sa saborskim zastupnikom i šefom HVIDRA-e Josipom Đakićem, koji je imenovanje Višnje Tafra i Vesne Nađ Kovačićevim suradnicama u Ministarstvu uprave nazvao 'podlom odlukom'.

U izjavi za HTV, Relković je podsjetio da se Tafra javila na otvoreni javni natječaj za mjesto glavne tajnice i pokazala kao najbolji kandidat te podsjetio da Tafru nije na kraju imenovao Ivan Kovačić, nego Vlada. Za gospođu Nađ Kovačića je tjednima nazivao ministar Tomo Medved i molio da prihvati njezin premještaj iz Ministarstva branitelja. Ministar Kovačić izašao mu je ususret, a sada ga stranački kolega Medveda naziva podlim.

Kazao je i da vodstvo Mosta zna da je ministar Kovačić u komunikaciji sa njime poslao ovakvu ispriku, a do sada nije bilo reakcija jer je došlo do nekakvih slobodnih tumačenja onoga što u samoj izjavi nema.

'Ako do iduće sjednice Vlade ne dođe do javne isprike, onda nema smisla da ministar Kovačić sjedi u Vladi, zaključio je Relković pojasnivši da Kovačić traži javnu ispriku Đakića i Plenkovića te očitovanje Medveda o cijelom slučaju. 'Ako do te isprike ne dođe, očito nismo poželjni u ovoj Vladi. Ako ne dođe do isprike, već na prvoj sljedećoj sjednici predsjednik Vlade će na stolu imati naše pozicije na raspolaganju'.

'Kovačić dobiva šamare s obje strane'

Još je detaljniji Relković bio u izjavi za N1 televiziju osvrnuvši se i na izjavu SDP-ova Arsena Bauka: 'S druge strane, u toj je izjavi i komentar gospodina Bauka, gdje pokušava ministra Kovačića hvatati u klopku oko poznatog statuta i izraza 'Za dom spremni', pa je i to komentirano u smislu prema SDP-u i prema samom predsjedniku SDP-a, Davoru Bernardiću. Ako se ministar Kovačić na ovako fer način ponaša prema kadrovskim pitanjima, zaista na najkorektniji način prima zamjenicu predsjednika zagrebačkog SDP-a, a netko tko četiri godine nije ništa radio po tom pitanju stavlja zamke, ismijava na neki način ministra Kovačića, smatramo da samo pokazuju koliko im je stalo do toga kad je prema njima netko korektan. Mislim da je u ova dva dana, ono što je proživio ministar Kovačić radi korektnosti prema i lijevima i desnima, da dobije šamar s obje strane, da je to nečuveno u hrvatskoj politici', rekao je Relković.

Otkrio je i čime je Kovačić još nezadovoljan. 'Ministar Kovačić nije puno izlazio u javnost, upravo zato što priprema temeljite stvari, koje se trebaju dogoditi uz reforme, i ministar Kovačić u ovom trenutku nije u poziciji da govori o zadovoljstvu i nezadovoljstvu jer će te reforme tek slijediti. Ali ako ovakvo ponašanje jednog zastupnika prema njemu ostane kao nešto što je dopušteno, onda se ministar Kovačić može pitati kako će neki drugi reagirati kad dođe do situacije reformi koje će se ticati većine ministarstava, agencija i tako dalje. Mi želimo jedan fer odnos, koji ovim istupom gospodina Đakića mora biti saniran', rekao je Relković.

Što ako se Đakić ne ispriča Kovačiću?

'Ako se gospodin Đakić ne ispriča, a sam premijer ne učini ništa da premosti situaciju koju je gospodin Đakić napravio, ja ne znam kako će gospodin Kovačić i ja, koji dolazimo na sastanke, na koji način da dolazimo - kao podlaci? Mi nismo podlaci, mi smo najafirmativniji dio želje da se Vlada očuva i da radi, jer ova Vlada je zaista dobro krenula i treba ići dobrim smjerom, ali ovo se ne smije početi događati, da netko ministra nazove podlim, jer je korektno HDZ-ovom ministru pomogao. To se ne smije dopuštati, jer onda neće urodit dobrim plodovima', zaključio je Relković.