potpisana uredba

Verona ograničava potrošnju vode zbog dugotrajne suše

02.07.2022 u 17:23

Bionic
Reading

Verona, grad od četvrt milijuna stanovnika u sjeveroistočnoj Italiji, odlučio je u subotu ograničiti potrošnju pitke vode zbog suše koja je pogodila poluotok

“Zbog vremenskih prilika i utjecaja na vodoopskrbu, gradonačelnik je potpisao uredbu kojom se ograničava potrošnja pitke vode u kućanstvima”, objavio je grad Romea i Julije na svojim stranicama.

Do 31. kolovoza stoga će biti zabranjena uporaba vode za piće "za zalijevanje povrtnjaka, vrtova i sportskih terena, kao i za pranje automobila i punjenje bazena", navodi se u priopćenju i ističe da nepoštivanje tih ograničenja može biti kažnjeno novčanom kaznom do 500 eura.

Druge talijanske općine već su donijele slične mjere, no Verona je jedan od najvećih gradova koji je pribjegao tako drastičnoj mjeri.

Poput svojih europskih susjeda, Italija se suočila s neuobičajeno ranim toplinskim valom popraćenim nedostatkom oborina, osobito u poljoprivrednoj Padskoj nizini pogođenoj najgorom sušom u posljednjih 70 godina.

Prema najvećem poljoprivrednom sindikatu u zemlji Coldiretti, suša ugrožava više od 30 posto poljoprivredne proizvodnje, te polovicu farmi u Padskoj nizini gdje se proizvodi parmski pršut.

Vodostaj jezera Maggiore i Garda ispod je normalnog za ovo doba godine, dok je južnije pala i razina Tibera koji teče kroz Rim.

Još jedna posljedica suše je da je proizvodnja hidroelektrana naglo pala.