DRAMATIČNA SITUACIJA

[FOTO] Strašna suša pogodila Italiju: Rijeka Po ima najniži vodostaj u 70 godina, u Laziju građani ne smiju zalijevati vrtove i puniti bazene

23.06.2022 u 17:34

Bionic
Reading

Visoke temperature izazvale su sušu širom Italije, rijeke i spremnici ostaju bez vode, dovodeći u opasnost okoliš i gospodarstvo, upozorila je u četvrtak agencija za navodnjavanje.

Nekoliko talijanskih regija već je proglasilo izvanredno stanje kako bi osigurale novac za borbu protiv krize u vodoopskrbi, a udruge poljoprivrednika predviđaju snažan pad proizvodnje u ključnim dijelovima zemlje.

"Kombinacija najteže suše u proteklih nekoliko godina i temperatura... koje su pred kraj lipnja dosegnule 40 stupnjeva Celzija vode Italiju prema dramatičnoj ekološkoj i ekonomskoj situaciji", izvijestila je agencija ANBI.

Po, najduža rijeka u Italiji koja prolazi kroz velike regije na sjeveru i osigurava uvjete otprilike za trećinu talijanske poljoprivredne proizvodnje, bilježi najniži vodostaj u zadnjih 70 godina.

"Razina vode duž cijelog toka Poa i dalje je najniža otkada se prate podaci", navode u ANBI-ju. "U dva tjedna količina vode prepolovljena je i spustila se na samo nešto više od 170 prostornih metara po sekundi", ističu.

Da bi se spriječio prodor slane morske vode i šteta na poljoprivrednim površinama, protok bi morao iznositi 450 centimetara po sekundi, dodaju.

U velikim jezerima na sjeveru Italije voda se već spustila ispod rekordno niske razine ili joj je blizu, a snažno pada i u prirodnim rezervoarima u središnjoj Italiji. Razina vode u Tiberu na najnižoj je razini u nekoliko godina a u Anieneu protok je prepolovljen.

Lazio je ovog tjedna proglasio izvanredno stanje i ograničio potrošnju vode u pojedinim općinama. Građani ne smiju zalijevati vrtove ni puniti bazene.

  • +14
Suša u Italiji Izvor: EPA / Autor: RICCARDO ANTIMIANI

Sudionici projekta koji financira Europska svemirska agencija objavili su u četvrtak da je temperatura morske vode u površinskom sloju Mediteranskog mora oko četiri stupnja Celzija iznad prosjeka u razdoblju od 1985. do 2005.

"Sve je važnije razumjeti što se točno događa s klimom budući da promjene počinju opipljivo utjecati na svakodnevni život", objašnjava Gianmaria Sannino, čelnik agencije za klimatske modele ENEA koja je sudjelovala u projektu.

Utjehu ne donose ni prognoze, budući da bi temperature idućeg tjedna trebale biti 10 do 12 stupnja više no što je uobičajeno za ovo doba godine, a na Sardiniji i Siciliji trebale bi dosegnuti i 44 stupnja Celzija, navodi Reuters.