RUBNA ODLUKA

Venecija izbjegla dodavanje na UNESCO-ov popis ugrožene baštine

14.09.2023 u 21:27

Bionic
Reading

Odbor UNESCO-a odlučio je da neće upisati Veneciju na Popis ugrožene svjetske baštine unatoč preporukama stručnjaka, čime je poštedio talijansku vladu sramotne presude o stanju grada

"Odbor za svjetsku baštinu donio je odluku da neće upisati Veneciju i njezinu Lagunu na Popis ugrožene svjetske baštine", priopćio je UNESCO, UN-ova organizacija za kulturu, nakon sastanka odbora u Rijadu.

Talijanski ministar kulture, Gennaro Sangiuliano, rekao je da bi dodavanje Venecije na popis bio "neumjestan potez" i neutemeljen na objektivnim činjenicama. "Venecija, stoga, nije u opasnosti", priopćio je.

Venecija, poznata po svojim kanalima i kulturnim lokalitetima, odavno je ugrožena poplavama i masovnim turizmom.

Sangiuliano je rekao da je UNESCO pozitivno ocijenio talijanske napore da štite Veneciju od visokog vodostaja sustavom mobilnih podvodnih brana MOSE, a od nedavno i uvođenjem ulaznica za turiste čime će se ograničiti njihov broj i koje će se početi primjenjivati sljedeće godine.

Međutim, UNESCO je rekao da je potrebno više truda da se zaštiti ranjivi grad u laguni.

"S time u vezi ponovio je zabrinutost zatraživši da grad riješi niz teškoća koje ugrožavaju grad, primjerice masovni turizam i klimatske promjene", rečeno je.