NEVIĐENO NEVRIJEME

Katastrofa je krenula iz Italije: Tuča jedva stane u šaku, stradale kuće, automobili, polja...

20.07.2023 u 10:45

Bionic
Reading

Snažna tuča, vjetar i grmljavinsko nevrijeme koje je pogodilo Sloveniju i Hrvatsku formirali su se iznad talijanske regije Veneto, u kojoj je zabilježena dosad nezapamćena tuča. Najgore su prošle pokrajine Treviso, Padova i Venecija

Kako donosi Corriere del Veneto, tuča je bila najintenzivnija u mjestima Montebelluna, Cornuda, Crocetta del Montello i Pederobba u pokrajini Treviso. Na slikama koje su stanovnici objavili na društvenim mrežama mogu se vidjeti primjerci leda koji jedva stanu u šaku, kao i niz oštećenih automobila.

Snažno nevrijeme s tučom pogodilo je i područje Padove, a tuča veličine oraha zabilježena je u mjestima Cittadelli, Limeni i San Giorgio in Bosco. U venecijanskoj pokrajini najgore je prošlo Vigonovo, gdje su stabla i karoserije uništenih automobila blokirali promet na lokalnim cestama.

Tuča je bila vrlo jaka oko 21 sat na području Gornje Padove, posebno na području između Arsega, Campodarsega i Sant'Andrea di Campodarsega. Zrna krupna poput breskve pala su na otvorene usjeve. Devastirano je i nekoliko staklenika s kojih su odletjele cerade, kao i povrtnjaci. U području Codeviga zabilježeni su udari vjetra od 120 km/h.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Padova (CIA), Luca Trivellato, zatražio je pomoć države. Kaže da poljoprivrednici 'sve više rade kao u hitnoj pomoći, pokušavaju spasiti što se spasiti da'.