pravomoćna presuda

Veljko Miljević: Cijela Europa će čuti i znati da je Horvatinčiću sudio nenadležni sud

06.12.2019 u 11:01

Bionic
Reading

Tomislav Horvatinčić osuđen je na četiri godine i 10 mjeseci zatvora za pomorsku nesreću u kojoj je smrtno stradalo dvoje ljudi, a njegov odvjetnik Veljko Miljević za Dnevnik.hr otkrio je koje će sljedeće korake poduzeti

'Tomislavu Horvatinčiću sudio je nenadležni sud. Prema tome, to će cijela Europa čuti i znati', rekao je odvjetnik Veljko Miljević za Dnevnik.hr.

Dodao je da je Horvatinčićevo zdravstveno stanje ozbiljno narušeno i da o svemu postoji opsežna dokumentacija, s kojom je sud i upoznat.

'Sudske vještakinje, koje su radile pitanje njegove ubrojivosti, imale su u obziru svu dokumentaciju koja bi se ticala toga. Prije tri i pol godine on je na Rebru imao tešku operaciju digestivnog trakta, o čemu postoje svi podaci u spisu, a on zbog toga nije nimalo ometao postupak, što bi svi drugi učinili na njegovu mjestu. I postupak se uredno odvijao. On je dva mjeseca nakon operacije normalno bio na raspravi, a ona je bila izuzetno teška', ispričao je.

Objasnio je da se, prema Zakonu o izvršavanju kazne zatvora, molba za odgodu može podnijeti u roku od tri dana otkad osuđenik dobije rješenje da mora ići u zatvor. Molbu može podnijeti i nakon isteka tog roka, ali ne kasnije od tri dana nakon što se otkrije da postoje razlozi koji bi mogli odgoditi izdržavanje kazne.

Razlozi za odgodu, stoji u Zakonu, obuhvaćaju teške akutne bolesti ili znatno pogoršanje kronične bolesti koja se ne može liječiti u zatvoru, smrt člana obitelji osuđenika, završetak školske godine ili polaganje ispita. Zatim rizična trudnoća ili ako do poroda ne preostaje više od šest mjeseci te skrb o djetetu mlađem od godinu dana ili maloljetnim, starim, bolesnim i nemoćnim članovima obitelji.

Odlazak u zatvor može se odgoditi i zbog obavljanja neodgodivih sezonskih radova i radova izazvanih elementarnom nepogodom onda kada u obitelji osuđenika nema druge radno sposobne osobe te obveza dovršavanja započetog posla zbog čijeg bi neobavljanja nastala znatna materijalna šteta.