traži se medijski prostor

Javio se i Horvatinčić: Izjavu ću dati samo pod jednim uvjetom

04.12.2019 u 14:53

Bionic
Reading

Nakon što je Županijski sud u Zadru donio je pravomoćnu presudu poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću optuženom zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je u kolovozu 2011. poginuo talijanski bračni par Salpietro, za RTL oglasio se i sam osuđenik, kažnjen sa četiri godine i 10 mjeseci zatvora

'Odluku da je moja presuda pravomoćna nisam dobio niti sam je vidio stoga je ne mogu niti komentirati. No, ja sam osobno donio jednu odluku, a to je da neću davati bilo kakve izjave ubuduće osim ako mi se ne omogući medijski prostor gdje ću gledateljima 'uživo' moći detaljno iznijeti svoju stranu priče i uputiti ih u sve što se događalo', kazao je Horvatinčić za RTL.

Kako je tportal izvijestio, postoji mogućnost da ovaj građevinski poduzetnik izbjegne odlazak iza rešetaka.

Naime, kada osuđenik dobije rješenje o izdržavanju zatvorske kazne, u roku od tri dana može tražiti njezinu odgodu. Zakon o izvršavanju kazne zatvora navodi neke razloge, poput smrti člana obitelji, završetka školske godine ili polaganja ispita, trudnoće, skrbi za djecu, teške akutne bolesti ili pak znatnog pogoršanja kronične bolesti za čije liječenje nema uvjeta u zatvoru ili kaznionici. Sveukupna odgoda izdržavanja zatvorske kazne može trajati najdulje 20 mjeseci, osim u potonjem slučaju.

Hoće li se Horvatinčić i njegov odvjetnički tim pozvati upravo na moguće loše zdravstveno stanje osuđenika, za sada nije poznato. No treba se prisjetiti da na izricanje prvostupanjske presude u ožujku ove godine nije došao jer je bio bolestan. Da je tada osuđen na samo dva mjeseca višu kaznu, automatski bi morao biti pritvoren.

Podsjetimo, glasnogovornik zadarskog Županijskog suda Hrvoje Visković potvrdio je Hini da je odluka u predmetu Horvatinčić donesena u ponedjeljak, te da je u utorak otpremljena na Općinski sud u Šibeniku, koji je donio prvostupanjsku presudu. Na šibenskom Općinskom sudu kažu da presuda sa zadarskog suda još nije zaprimljena.

Novi list je na naslovnici objavio da je zadarski sud Horvatinčiću (71) potvrdio kaznu od četiri godine i deset mjeseci zatvora.

Protiv Horvatinčića su se vodila tri sudska procesa zbog optužbe da je svojom jahtom naletio na jedrilicu i usmrtio talijanski bračni par. Prva dva vodila je sutkinja Općinskog suda u Šibeniku Maja Šupe, koja ga je 2015. osudila na uvjetnu kaznu, a na ponovljenom suđenju 2017. oslobodila ga je krivnje zbog navodne sinkope. Trećom presudom od ožujka ove godine Horvatinčić je nepravomoćno proglašen krivim i osuđen na četiri godine i deset mjeseci zatvora,

  • +11
Tomislav Horvatinčić Izvor: Pixsell / Autor: Filip Kos/PIXSELL

Sudac Ivan Jurišić je potvrdio sve navode optužnice, navodeći da se kratki gubitak svijesti, definicran kao sinkopa, može dogoditi svakome u svakom trenutku, ali da iz medicinskog vještačenja proizlazi da se sinkopa u ovoj pomorskoj nesreći ne može ni utvrditi ni opovrgnuti

U obrazloženju presude naveo je kako Horvatinčić prilikom upravljanja gliserom nije izviđao ni promatrao, pa tako nije uspio uočiti jedrilicu. "Nije ustupio pravi put, već je presjekao kut kretanja te je prešao gliserom preko jedrilice", utvrdio je sudac.

No, ta presuda postala je upitna zbog nadležnosti sudovanja Općinskog suda u Šibeniku, s obzirom da izmjenama Kaznenog zakona niži sud nije smio voditi postupak, jer se Horvatinčić tereti za kazneno djelo izazivanja smrtne nesreće za koje je zakonskim promjenama od 1. siječnja ove godine kazna povećana na 15 godina zatvora.

Općinski sudovi po tome su nadležni za kaznena djela za koja je predviđena zatvorska kazna do 12 godina.