VODENA BOMBA

Veliko nevrijeme u Švicarskoj i Italiji, poginula žena; preusmjeren oštećeni mlažnjak

24.07.2023 u 16:40

Bionic
Reading

Jaki udari vjetra i tuča pogodili su sjever Italije u poslijepodnevnim satima. Nebo nad Milanom zamračilo se u nekoliko sekundi, a u nevremenu je poginula jedna žena, javlja talijanska agencija Ansa. Obilna kiša trajala je nekoliko minuta, a vatrogasci su zaprimili brojne pozive zbog pada drveća i odletjelih krovova. Nevrijeme je poharalo i zapad Švicarske

Poginula je 58-godišnja žena na putu za posao. Ona se sklonila čekajući da završi oluja, ali kada se pomaknula na nju je palo veliko stablo. Tragedija se dogodila oko 15.50 sati u Lissoneu (Monza). Odmah je uslijedio poziv prolaznika za pomoć, ali kada su spasioci stigli na mjesto događaja, nisu mogli učiniti ništa. Vatrogasci su dugo radili na izvlačenju tijela zaglavljenog ispod debla.

  • +9
Posljedice današnjeg nevremena u Milanu Izvor: EPA / Autor: ALANEWS

Zrakoplov na letu američke aviokompanije Delta DL 185, koji je krenuo iz Milana Malpensa i letio za New York JFK, preusmjeren je u zračnu luku Fiumicino 'nakon što je naišao na nepovoljne vremenske uvjete nakon polijetanja'. Let je malo prije 14 sati u rimsku zračnu luku sletio 'sigurno, a putnici su se normalno iskrcali'.

'Zrakoplov je pretrpio određena oštećenja tijekom lošeg vremena koje pregledava naš lokalni tim za održavanje', rekli su iz tvrtke.

Najmanje troje ljudi ozlijeđeno je u nekoliko incidenata dok su bili u automobilima na koje su udarila stabla koja su se danas srušila zbog lošeg vremena u Legnanu, 20-ak kilometara sjeverozapadno od Milana. U prvom slučaju stablo je palo na automobil koji je prolazio tijekom jakog nevremena u središtu grada. Vozač se uspio izvući iz automobila bez težih ozljeda, a zatim je prebačen u bolnicu na preglede. Još tri velika stabla pala su na nekoliko automobila, ozlijedivši dvije žene, starosti 34 i 81 godinu. Obje su prevezene u bolnicu s lakšim ozljedama.

Željezničko poduzeće Trenord objavilo je da se očekuju 'oštećenja infrastrukture zbog lošeg vremena', uz brojne probleme u prometu. Vlakovi u Lombardiji kasne više od jednog sata, uz višestruka otkazivanja na svim linijama. Konkretno, linije za Como, Lecco i Sondrio su blokirane zbog 'ozbiljne štete na stanici Monza', navodi Trenord.

Velika tuča pala je na području Novare, gdje ima oštećenja na vozilima i raslinju. Srednje jaka tuča pogodila je područje gradića Ivrea sjeverno od Torina.

Kiša je izazvala nekoliko poplava na cestama i poslovnim objektima. Ronioci milanske vatrogasne postrojbe spasili su građanina Ville Cortese koji je bio zarobljen u svojoj poplavljenoj garaži.

'Vodena bomba' pogodila je i Varese na sjeveru Italije, gdje su vatrogasci dobili desetke poziva zbog palih stabala, poplava i odletjelih krovova. Trenutno je angažirano 50 vatrogasaca s dvanaest vozila. Najviše su pogođena područja na granici s pokrajinama Milano i Como.

Na zapadu Švicarske, uz granicu s Francuskom, prošao je svojevrsni 'tornado'. Velika šteta prijavljena je u La Chaux-de-Fonds u kantonu Neuchâtel. To područje zahvatila je izuzetno snažna grmljavinska oluja, uz nepotvrđena izvješća o udarima vjetra jačim od 200 km/h.

U Sloveniji je na snazi narančasto upozorenje za cijelu zemlju. Prema riječima meteorologa Branka Gregorčiča, danas i u utorak očekuju nas slične vremenske prilike kao prošli tjedan. Već navečer i u noći, osobito u sjevernoj Sloveniji, može se očekivati ​​razvoj prvih jačih nevremena.

  • +10
Nevrijeme u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Ivana Nobilo

Podsjetimo, u Hrvatskoj je za danas na snazi narančasto upozorenje za Zagrebačku regiju zbog grmljavinskog nevremena, a Splitsku i Dubrovačku regiju zbog iznimno visokih temperatura. Ostatak zemlje je u žutom, a samo je Osječka regija zelena - bez upozorenja. Za sutra, u narančastom je cijela Hrvatska izuzev Kninske regije, za koju vrijedi žuto upozorenje.

'Od danas poslije podne do kraja sutrašnjeg dana, na području sjevernog Jadrana, Gorskog kotara, Like i kontinentalnog dijela Hrvatske postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava. Grmljavinsko nevrijeme lokalno može biti izraženije i praćeno obilnijom oborinom.

Na širem području Zagreba večeras i osobito sutra 25. srpnja velika je vjerojatnost za grmljavinsko nevrijeme s olujnim udarima vjetra, većom količinom oborine u kraćem vremenu te tučom.

Pratite vremenske prognoze i upozorenja DHMZ-a kako biste na vrijeme poduzeli potrebne mjere zaštite', naveo je DHMZ.