STANJE SVE GORE

Veliki prosvjedi u Bruxellesu protiv politike štednje

04.04.2014 u 15:52

  • +3

Prosvjed u Bruxellesu

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Francois Lenoir

Bionic
Reading

Deseci tisuća prosvjednika počeli su mimohod u petak u Bruxellesu, osuđujući politiku štednje u Europi, na poziv Europske konfederacije sindikata.

Prosvjednici iz cijele Europe, s crvenim zastavama, namjeravaju se okupiti rano popodne nedaleko zgrada u kojima se nalaze europske institucije.

'Naša poruka je jednostavna ali je europski dužnosnici ne žele čuti. Naša je poruka da njihova politika kao odgovor na financijsku krizu nije dovoljna te je zapravo pogoršala društvenu i gospodarsku krizu. Naša poruka je da štednja ne funkcionira', objasnila je glavna tajnica Konfederacije Bernadette Segol.

Cilj okupljanja je 'ponuditi novi put Europi, bez štednje ali s velikim ulaganjem za trajni rast i kvalitetna radna mjesta', prokomentirala je Emanuela Bonacina, glasnogovornica Konfederacije koja želi pozvati građane da glasuju 25. svibnja 'za kandidate koji će promijeniti način upravljanja EU-om'.

Prosvjedi u Bruxellesu

Više od 26 milijuna Europljana je bez posla. Nezaposlenih ima 10 milijuna više nego 2008. a u 18 od 28 zemalja EU-a realne plaće su pale, primjećuju europski sindikati.