UGLAVNOM MLAĐA POPULACIJA

Veliki pad broja oboljelih u Sloveniji, no i dalje planiraju mlade povratnike iz Hrvatske slati u karantenu

16.08.2020 u 11:09

Bionic
Reading

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 15 novih slučajeva koronavirusa nakon provedena 382 testa, objavila je u nedjelju slovenska vlada na Twitteru.

U proteklom je tjednu bilo tridesetak novooboljelih dnevno, pa je riječ o velikom dnevnom padu potvrđenih zaraza, no to je uobičajeno u danima vikenda, kad je broj testiranja dva do tri puta manji od onoga u radnim danima.

Sedam novih slučajeva zaraze zabilježeno je u Ljubljani, dva u Tržiču, a po jedan slučaj u općinama Koper, Žiri, Vodice, Trbovlje, Celje i Šmarje pri Jelšah.

U bolnicama je trenutno 17 pacijenata koji se liječe od covida-19, od kojih je četvoro na intenzivnoj njezi, a jučer je iz bolnice nakon oporavka otpuštena jedna osoba, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Sedam od zadnjih potvrđenih slučajeva zaraze odnosi se na osobe mlađe od 24 godine, te još tri na osobe u dobnoj skupini od 24 do 44 godine, pa se nastavlja trend sve više novozaraženih među mladima.

Od 236 sada aktivnih slučajeva zaraze 129 se odnosi na osobe mlađe 35 godina. Na osobe starije od 55 godina odnosi se 50 aktivnih zaraza, dok je na početku epidemije najviše oboljelih, ali i smrtnih slučajeva, bilo upravo među starijima.

Zbog povećanja broja zaraženih među mladima, pa i onih koji se vraćaju iz Hrvatske, slovenska vlada će prema najavama idući tjedan razmatrati mogućnost zaoštravanja režima ulazaka na granici s Hrvatskom, a među mogućnostima koje se spominju je i obvezujuća karantena za građane u dobnoj skupini od 15 do 35 godina.