JELKO KACIN U PROBLEMIMA

Slovenskog korona-glasnogovornika snimili u kupaćim gaćicama na Krku, on poručio: Nitko u Sloveniji neće biti talac neodgovornih noćnih zabava u Hrvatskoj!

14.08.2020 u 13:56

Bionic
Reading

Glasnogovornik slovenske vlade za Covid-19 Jelko Kacin oglasio se na Twitteru povodom porasta broja zaraženih povratnika s ljetovanja u Hrvatskoj. Kacin je objavio da je takvih 'uvezenih' slučajeva, osobito iz Dalmacije, u ovom trenutku previše

Sve brojniji su mladi Slovenci koji su zaraženi na godišnjem odmoru u Hrvatskoj, dodao je Kacin. 'Nitko, ni djeca ni studenti, ni roditelji ni učitelji, neće biti taoci neodgovornih (noćnih) zabava', poručio je.

Naveo je da prognoze nisu dobre i pozvao na poštovanje i provedbu epidemiološkim mjera. 'Noćne zabave mogu čekati, ovo ljeto nije i posljednje', napisao je.

Jutarnji list danas je izvijestio da je samo dan nakon što je Hrvatima zaprijetio kako će Slovenija turistima koji se vraćaju s ljetovanja na Jadranu uvesti mjere - 14-dnevnu karantenu ili obavezno testiranje - Jelko Kacin sjeo je u automobil te pohitao na Jadran. Točnije, u svoju vilu u naselju Klimno na otoku Krku. Tamo je viđen kako čisti bazen ispred svoje rezidencije, opušten i odjeven u kupaće gaće.

Slovenski infektolozi u četvrtak su poručili da je od 33 slučaja unosa koronavirusa u Sloveniju u zadnjih tjedan dana 27 bilo uvezeno iz Hrvatske, pa razmišljaju da vladi zbog toga predlože strože mjere granične kontrole pri ulasku iz Hrvatske.

'Granicu smo za ulaze iz Srbije i BiH zatvarali pri bitno manjem broju unosa nego što je sada slučaj s Hrvatskom', kazala je Bojana Beović, glavna infektologinja u timu slovenske vlade, dodavši kako su glavni problem u Hrvatskoj "diskoteke" koje nisu zatvorene, ali da na to Slovenija nema utjecaja.

Kao glavni kriterij za kategorizaciju regija i država s obzirom na rizik od koronavirusa Slovenija je na početku epidemije uvela ukupan broj zaraza u zadnja dva tjedna na 100.000 stanovnika. Pri tome uvrštavanje neke države na 'crvenu' najriskantniju listu znači da ona bilježi prosječno više od 40 dnevnih novih aktivnih zaraza na 100.000 stanovnika u dvotjednom razdoblju.

Hrvatska još nije ni bilzu tog broja, ali je kao kriterij naknadno uvršten i broj importiranih zaraza u Sloveniju iz pojedine destinacije, broj testiranja i kapacitet zdravstvenog sustava za zbrinjavanje oboljelih u zemlji iz koje se dolazi na slovensku granicu.