krvavi rat

Velika tragedija: U Jemenu poginuo hrvatski pirotehničar, otac četvero djece

22.01.2019 u 07:21

Bionic
Reading

Hrvatski pirotehničar Goran Vekić (38) iz Osijeka poginuo je jučer u provinciji Marib u Jemenu. Ukupno je poginulo pet osoba nakon što je eksplodiralo vozilo za uništavanje mina

Vekić je bio otac četvero djece. U Jemen je otišao 7. siječnja i to mu je bio prvi posao izvan hrvatskih granica, javlja HRT.

Informaciju o hrvatskom državljaninu u Jemenu potvrdilo je za HRT i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, pozivajući se na Veleposlanstvo RH u Kairu.

Poginuli su i državljanin Bosne i Hercegovine te Kosova i dva Južnoafrikanca, priopćila je saudijska tvrtka u kojoj su bili zaposleni. Britanski državljanin je ozlijeđen, dodaje u priopćenju Centar za humanitarnu pomoć kralja Salmana.

Sigurnosni i medicinski izvor u Jemenu objavio je u nedjelju da su petorica pirotehničara izgubila život u eksploziji u pokrajini Maribu. Sigurnosni čelnik izjavio je za AFP da su žrtve radile u sklopu projekta razminiranja Masam koji je u lipnju pokrenula Saudijska Arabija i u kojemu je sudjelovao Centar za humanitarnu pomoć kralja Salmana.

Eksplozija se dogodila dok su se u vozilu prevozile kopnene mine i druge eksplozivne naprave koje je trebalo uništiti. Otvorena je istraga, dodaje se u saudijskom priopćenju.

U mnogim dijelovima Jemena, u kojem već četiri godine traje rat, nalaze su kopnene mine. U priopćenju se navodi da je u toj zemlji postavljeno više od milijun mina, od kojih su mnogi poginuli ili ozlijeđeni. U Jemenu provladine snage uz potporu Saudijske Arabije ratuju protiv pobunjenika hutista kojima pomaže Iran i koje optužuju da se masovno koriste minama.

  • +3
Građanski rat u Jemenu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia