'flota u sjeni'

Velika Britanija uvela prve sankcije brodovima koji krše restrikcije o ruskoj nafti

13.06.2024 u 16:40

Bionic
Reading

Velika Britanija je u četvrtak uvela svoje prve sankcije usmjerene protiv brodova iz "flote u sjeni" ruskog predsjednika Vladimira Putina, za koju je rekla da se koristi kako bi se zaobišle zapadne sankcije i nastavila trgovina ruskom naftom

"Današnji postupak uključuje prve sankcije Ujedinjenog Kraljevstva protiv brodova u Putinovoj floti iz sjene, koju Rusija koristi kako bi zaobišla sankcije UK-a i (skupine) G7 te nesputano nastavila trgovati ruskom naftom", ističe se u priopćenju britanske vlade.

Odluka, koja je dio 50 novih sankcija uvedenih u koordinaciji s partnerima iz skupine G7, također je usmjerena protiv dobavljača streljiva, alatnih strojeva, mikroelektronike i logistike za rusku vojsku, uključujući subjekte u Kini, Izraelu, Kirgistanu i Turskoj, navela je vlada.

"Danas ponovo pojačavamo gospodarski pritisak sankcijama kako bismo smanjili rusku sposobnost da financira svoj ratni stroj", rekao je u priopćenju premijer Rishi Sunak, koji se nalazi na sastanku vođa zemalja članica skupine G7 u Italiji.

"Putin mora izgubiti, a apsolutno je ključno oduzeti mu sposobnost financiranja produženog sukoba", dodao je britanski premijer.