Reutlingen

Velika akcija uhićenja tzv. Građana Reicha diljem Njemačke, pucali su na policiju i ranili policajca

22.03.2023 u 11:29

Bionic
Reading

Prilikom pretresa uperenih protiv skupine tzv. Građana Reicha u srijedu je na jugu Njemačke vatrenim oružjem ozlijeđen pripadnik njemačkih specijalnih policijskih jedinica

Prilikom pretresa objekata pokrenutih u nekoliko saveznih pokrajina u sklopu istrage protiv tzv. Građana Reicha, u Reutlingenu na jugu Njemačke na jednog je specijalnog policajca ispaljen hitac koji ga je lakše ozlijedio, javljaju njemački mediji pozivajući se na državno odvjetništvo.

Osumnjičeni je uhićen i protiv njega je pokrenuta istraga zbog pokušaja ubojstva.

Rano ujutro pripadnici specijalne policije su, na nalog glavnog državnog odvjetništva u Karlsruheu, izvršili pretrese uperene protiv 19 pripadnika scene koja okuplja tzv. Građane Reicha na lokacijama u sedam saveznih pokrajina.

U sklopu te akcije je izvršen pretres u Reutlingenu, gdje je otvorena vatra na policajce.

Pretres je povezan s velikom akcijom iz prosinca 2022. kada je uhićeno 25 osoba iz ovog miljea kojima se sumnjiči za planiranje terorističkih napada s ciljem rušenja ustavnog poretka Njemačke.

Građani Reicha je zajednički naziv za pokret čiji pripadnici ne priznaju postojanje današnje SR Njemačke i traže vraćanje granica Njemačke prije 1945. Oni isto tako ne priznaju institucije SR Njemačke.

Njihov broj se procjenjuje na oko 20.000, a mnogi od njih posjeduju oružje.

Godine 2016. prilikom pokušaja oduzimanja oružja jednom pripadniku Građana Reicha u Nuernbergu je jedan policajac ubijen.