odgođena ročišta

Velik odaziv: Štrajka više sudaca nego u svibnju, u nekim gradovima čak svi

22.01.2024 u 10:20

Bionic
Reading

Odaziv na mjere upozorenja hrvatskih sudaca u ponedjeljak je veći od 80 posto, što je više i od prvog ciklusa mjera, u svibnju 2023. U nekim gradovima odaziv sudaca je i stopostotan, izvijestila je u ponedjeljak Udruga hrvatskih sudaca (UHS)

U UHS-u kažu da su o odgodama rasprava dogovorenih za ponedjeljak stranke obaviještene putem e-komunikacije i svojih opunomoćenika, tj. odvjetnika, pa stranke upućuju da se kod njih raspitaju o daljnjim koracima. Odgođena ročišta, dodaju, bit će zakazana u najkraćem roku nakon završetka mjera.

U sljedeća se dva tjedna, do petka 2. veljače, odgađaju sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim postupcima, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta. Za vrijeme trajanja mjera upozorenja svi suci bit će na radnom mjestu i obavljati ostale poslove u okviru svoje sudačke dužnosti cijelo radno vrijeme.

Mjere će se prekinuti i ranije dođe li do ponude izvršne vlasti kojom bi se ispunilo obećanje iz svibnja 2023. – izrada jedinstvenog zakona kojim bi se uvela indeksacija, usklađivanje osnovice s prosječnom bruto plaćom isplaćenom zaposlenima u pravnim osobama u RH u prethodnoj godini, prema izračunu DZS, te sustav platnih razreda. Riječ je o jednakim zahtjevima koji su izneseni i prihvaćeni u svibnju 2023. te je obećano da će se implementirati do kraja te godine, što se nije dogodilo, kažu u sudačkoj udruzi.

Ističu i da su sve mjere koje poduzimaju usmjerene boljem, učinkovitijem i kvalitetnijem pravosuđu te konačnom sustavnom rješenju kroničnih problema pravosuđa.

U daljnjem postupanju suci će, kao i kod provedbe mjera u svibnju 2023., postupati odgovorno prema strankama i javnosti, te službenim obavijestima iznositi stajališta udruge. Novi sastanak Upravnog odbora UHS-a održat će se najkasnije 1. veljače 2024.

„S obzirom na više puta ponavljanu neistinu, UHS i ovim putem ističe kako udruga nikada nije namjeravala sudjelovati u opstrukciji izbora niti pozivati svoje članstvo na to. Molimo medije da mjere upozorenja i nazivaju takvima, jer suci kao pravosudni dužnosnici nemaju pravo na štrajk”, navode u priopćenju.

Mjerama upozorenja pridružila se i Udruga hrvatskih državnoodvjetničkih dužnosnika (UHDD) koja nije sudjelovala u prošlogodišnjem sudačkom bijelom štrajku.