Volodomir Tolkač

Veleposlanik u Beogradu: Kijev bi cijenio da Srbija potpuno podržava Ukrajinu

06.10.2023 u 18:46

Bionic
Reading

Ukrajina uvijek navodi da od 1999. podržava teritorijalnu cjelovitost Srbije i ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, ali bi Kijev veoma cijenio kada bi vidio kako i Srbija potpuno podržava Ukrajinu, izjavio je u intervjuu ukrajinski veleposlanik u Beogradu Volodomir Tolkač

Srbija se, nakon početka napada Rusije na Ukrajinu u veljači 2022., pridružila rezolucijama u UN-u kojima se osuđuje invazija na tu zemlju i podržava njezina teritorijalna cjelovitost, ali se odbija pridružiti međunarodnim sankcijama protiv Rusije objašnjavajući to svojim tradicionalnim vezama s Moskvom i ekonomskim interesima jer je značajno ovisna o ruskom plinu.

Ukrajinski veleposlanik je, u intervjuu "Pola sata Demostata" istoimenog beogradskog portala, rekao kako je Ukrajina izgubila vrijeme čekajući potpunu potporu Srbije, a da je Rusija to iskoristila i ojačala svoj utjecaj u Beogradu.

"Bili smo uvjereni da ćemo time što podržavamo Srbiju i mi imati podršku Srbije u svim sferama. Mi smo izgubili vrijeme i time dali šansu Rusima da ojačaju utjecaj u Srbiji. A naše zapadne kolege također su, nažalost, posvetile mnogo više pažnje ekonomskim pitanjima - investicijama, ekonomskoj potpori za rast Srbije", rekao je Tolkač.

On je podsjetio da su se predsjednici Ukrajine Volodimir Zelenski i Srbije Aleksandar Vučić ove godine već dvaput sreli, prvo u Kišinjevu, drugi put u Ateni i da je to bio "plodan susret" jer su se "međusobno razumjeli".

“Mi čekamo aktiviranje našeg dijaloga, mi smo imali taj dijalog prije nego što je počeo ovaj rat, prije 2014., i moja je dužnost da ubrzam naše kontakte u svim sferama“, rekao je Tolkač, govoreći o bilateralnim odnosima Srbije i Ukrajine.

Odgovarajući na pitanje je li nezadovoljan činjenicom da Srbija nije uvela sankcije Rusiji i kako gleda na izjave pojedinih ukrajinskih zastupnika da bi Ukrajina trebala priznati Kosovo čiju podršku Kijev ima, Tolkač je podsjetio da Ukrajina od 1999. nije primijenila stajalište i podupire teritorijalni integritet Srbije, bez obzira na neovisnost koju je Kosovo, kao njezina pokrajina, proglasilo 2008.

Mi bismo također veoma cijenili kada bismo vidjeli kako i Srbija potpuno podržava Ukrajinu, rekao je veleposlanik dodavši da to ne samo da bi "izazvalo zadovoljstvo kod nas, već bismo i jasno shvatili da nas cijela Europa podržava. On je naglasio da bi "bez političke, ekonomske i druge podrške Ukrajincima bilo veoma teško ustrajati u ovom ratu".

Govoreći o ukrajinskim žrtvama u ratu Tolkač je rekao da je "sada više od 500 djece koja su stradala, te više od 10.000 civila koji su ubijeni, a oko 16.000 je ranjenih" dodavši da jedine informacije o tome potječu od organizacija UN-a o Ukrajini i nisu precizne te da brojke mogu biti i daleko veće. Dodao je da je više od 10 milijuna ljudi raseljeno unutar zemlje ili su, kao izbjeglice, emigrirali u druge države.

Upitan o ljudima iz Ukrajine koji su došli u Srbiju od veljače 2022. ocijenio je, prema dostupnim informacijama, da ih je danas na teritoriju Srbije "više od 6.000" koji su zatražili privremeno prebivalište. Po njegovim saznanjima, granice Srbije i njoj susjednih država Europske unije od početka rata prešlo je oko 25.000 Ukrajinaca.