XIJEV POUZDANIK

Veleposlanik Pekinga u SAD-u novi je kineski ministar vanjskih poslova

30.12.2022 u 19:09

Bionic
Reading

Kina je imenovala Qina Ganga, veleposlanika u Sjedinjenim Državama i pouzdanog suradnika predsjednika Xi Jinpinga, za novog ministra vanjskih poslova, u vrijeme dok Peking i Washington pokušavaju stabilizirati svoje odnose

Qin dolazi na mjesto 69-godišnjeg Wanga Yija koji je bio šef diplomacije posljednje desetljeće. Wang je u listopadu promaknut u politbiro Komunističke partije te se očekuje da će igrati veću ulogu u kineskoj vanjskoj politici.

Za rješavanje izazova zajedničkih cijelom čovječanstvu kineska diplomacija ponudit će "kinesku mudrost, kineske inicijative i kinesku snagu", rekao je 56-godišnji Qin u prvoj izjavi na novoj funkciji.

Iako je Qin tijekom svog relativno kratkog, 17 mjeseci dugog mandata veleposlanika u SAD-u, odašiljao optimistične tonove o odnosima dva najveća svjetska gospodarstva, u vrijeme njegova mandata znatno su pogoršani odnosi dviju zemalja.

Xi i američki predsjednik Joe Biden su tijekom razgovora sredinom studenog obećali češću komunikaciju s ciljem sprječavanja novog hladnog rata, a američki državni tajnik Antony Blinken trebao bi posjetiti Kinu početkom 2023. godine.

Koordinator za indo-pacifičko područje Bijele kuće Kurt Campbell rekao je da Kina u kratkom roku želi stabilizirane odnose sa Sjedinjenim Državama jer se suočava s domaćim gospodarskim izazovima i želi se politički orijentirati na Aziju.

U eseju objavljenom ovaj tjedan u američkom časopisu National Interest, Qin je dao pregled kineskog stajališta o vanjskoj politici i ponovio da odnosi Kine i SAD-a nisu "igra nulte sume" u kojoj jedna strana dobiva na račun druge.